Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’de İş Kurma

Eğer girişimci bir kişiliğiniz var ve İngiltere’de Londra veya başka şehirlerde iş kurma düşüncesi sizi cezbediyorsa Ankara Antlaşması vizesi ile tanışın.

Ankara Antlaşması Vizesi(ECAA 2) Nedir?

Bu vize ECAA yani Avrupa topluluğu Antlaşmasının 1973 metnine dayanarak İngiltere’de iş kurmak isteyen Türk vatandaşı girişimcilere tanınan ve diğer puan türleri gibi puanlama sistemine tabi olmayan yani “non-point based visa” türüdür.

Kimler Başvurabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve İngiltere’de gerçek bir iş kurmak isteyen her girişimci adayı başvuru yapabilir. Bu işin sermayesi ve kategorisine bakılmaksızın, girişimcinin iş fikrini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine ve bu iş fikri ile yaşamını ikame ettirip ettiremeyeceğine bakılarak değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme esas olarak başvuru sahibinin sunacağı Ankara Antlaşması iş planı üzerinden yapılır.

Hangi İşler İçin Başvuru Yapılabilir?

Başvurular için her hangi bir iş için sınırlama yoktur. Ülkemizden daha çok IT işleri için başvuru yapanlar çoğunluktadır.

İlgili yazı: İngiltere’de Yapılabilecek İşler

Ankara Antlaşması İş Planı Hazırlama

Ülkemiz iş hayatı alışkanlıkları içerisinde iş planı hazırlama gibi bir yaklaşım olmadığı için maalesef Türk vatandaşı girişimciler için zorlu bir süreçtir. Öncelikle iş fikrinizi olgunlaştırmanız gerekmektedir. İş fikriniz nedir, fırsat, tehditler, nasıl başlayacaksınız, nasıl işinizi geliştireceksiniz, rekabet, pazar durumu, finansman durumu, nereden çalışacaksınız gibi bir çok başlığa cevap verecek bir planı öncelikle kağıt üzerine gelişi güzel bile olsa not alın.

daha sonra ise “bplans.com” sitesinde iş fikrinize uygun bir “business plan sample” indirerek, oradaki alt başlıklar altında notlarınızı temize çekerek iş planınızı hazırlayın.

İlgili yazı: Ankara Antlaşması İş Planı Hazırlama

Ankara Antlaşması Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu vizeye başvuruları visa4uk web sitesi üzerinden oluşturacağınız kullanıcı adı ve şifre ile online olarak yapıyorsunuz. Başvurunuz sonrasında online randevu alarak, İstanbul Mecidiyeköy Profilo AVM’de yer alan TLS Contact aracı firmaya evrak teslimi ve biometric bilgi alınması için gidiyorsunuz. Buraya Ankara Antlaşması Vizesi başvuru formunun çıktısı, kuracağınız işe dair iş planı(business plan) ve diğer ek belgeler ile birlikte teslim ediyorsunuz. Daha sonra sizin parmak izinizi ve fotoğrafınızı çekiyorlar. Bu aracı kurum derlediği başvuruları konsolosluğa ulaştırıyor.

Vize memuru başvurunuzu inceliyor, eğer ek bilgi veya belge ihtiyaç duyarsa sizinle irtibata geçerek yada telefonla arayıp mülakata çağırarak kararını veriyor. Çoğu zaman ise mülakat istemeden olumlu veya olumsuz sonuçlanıyor.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar

  • İş Planı:Yukarıda değindiğimiz gibi önemli unsur iş planı. Mümkün olduğunca
  • İş planınızı destekleyen belgeler; varsa mevcut referans mektupları, bulabilirseniz İngiltere’den potansiyel müşteri mektupları, pazar analizleri vb. belgeler.
  • Adres Belgeleri; ofis ve ev için yaptığınız araştırmalar, seçtiğiniz şehir muhitlere dair detaylar, yaptığınız mail görüşmeler vs.
  • Finansal Durum Belgeleri; Banka hesap özetiniz, kredi kartı özetiniz, varsa araç ruhsatı ve tapu fotokopileri, SSK dökümü, işyerinizden mektup, işverenseniz vergi levhası, oda faaliyet belgesi, sicil kaydı, imza sirküleri ve geçmiş yıl mizan gibi maddi durumunuzu ve gelir giderinizi ortaya koyan belgeler.
  • Sertifika ve Diplomalar; varsa İngilizce eğitim sertifikalarınız, Diploma, kuracağınız işle ilgili alanda sertifika ve katılım belgeleri.
  • Kişisel Belgeler; CV, Adli sicil belgesi, vukuatlı nüfus kağıdı, varsa eski pasaport fotokopileriniz,
  • Uçak bileti rezervasyonu(THY ile yapılabilmekte),ilk gittiğinizde
  • Diğer belgeler; bu vize türü için tam bir evrak listesi olmamakla birlikte yukarıdakiler daha önce Ankara Antlaşması vizesi almış kişilerin teslim ettiği belgelerdir. bunlar dışında iş planı ve başvurunuzu destekleyebileceini düşündüğünüz her türlü belgeyi ekleyebilirsiniz. Bu belgeleri kendiniz tercüme edebilirsiniz. tercümelerini arkalarına iliştirebilirsiniz. Ayrıca bir ek listesi yaparak hem ekleri listeleyebilir hem de bu belgelerin her biri için not düşebilirsiniz.

Bu Vize İle İngiliz Vatandaşlığı Alabilir miyim?

Burada ilk verilen ECAA 2 vizesi 1 yıl geçerli oluyor ve bu 1 yılın sonunda uzatma talep ettiğiniz 3 yıllık ikinci bir vize alıyorsunuz. toplamda 4 yılı tamamladığınız da ILR yani oturum başvurusu yapabiliyorsunuz. Oturumu almanız ardından 1 yıl sonra İngiltere Vatandaşlığı için başvuru yapabiliyorsunuz. Yani her şey yolunda giderse 5. yılda Türk vatandaşlığı yanında birde UK Citizenship kazanabilirsiniz.

Daha fazla bilgi edinmek ve sorular sormak için global köy forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’de İş Kurma” için 2 yorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.