Emlak Ofisi Açmak

Günümüz Türkiye’sinde kuşkusuz sürekli ilerleyen ve talep gören sektör inşaat sektörü. Ve bu sektörün ürettiği ürünleri projeleri, yeni evleri veya eski evleri pazarlayan emlak ofisi veya moda değimi ile gayrimenkul danışmanlığı sektörü. Kuşkusuz üretim pazarlamaya, pazarlama üretime ve bu her ikisi de talebe bağlıdır.

Talep her geçen gün artmaktadır. ülkemiz koşullarında az para kazanan herkesin hayali bir ev almak üzerinedir. Evi olanlar ise daha büyüğünü almak, yeni projelerden almak, rezidansa yada villaya geçmek yada belki bir yazlık almak derdindedir. Diğer taraftan bir arsa alayım değerlensin diye yatırım amaçlı düşünenler de çoktur.

Bu bakış açısı ile baktığınızda hemen hemen herkes emlak sektöründe bir şekilde alıcı veya satıcı olarak müşteri gurubunun içerisinde yer almaktadır. Özellikle son dönemde artan trend ve devlet destekleri ile inşaat ve emlak sektörü genişlemeye devam etmektedir. yurtdışı alıcılarında piyasaya katılması ile pazar gün geçtikçe büyümekte, fiyatlar ise artarak ilerlemektedir.

Emlak Ofisi Ne İş yapar

Muhtemelen her birerimiz bir şekilde emlakçı ile bir mazimiz olmuştur. Öğrenci evi kiralarken, arsa bakarken, ev alırken, dairenizi satarken, bir ofis tutmak istediğiniz de vs.

İşte bu emlak olarak adlandırdığımız taşınmazlar olan bu gayrimenkullerin alım ve satışında aracılık eden ve komisyon usulü çalışan meslek gurubuna emlakçı diyoruz ve bu işin yapıldığı işletme emlak ofisi olarak adlandırılmakta. Günümüz modern trendlerine uygun ve franchise ağları ile mesleğe daha fazla kurumsallık katan firmalar aracılığı ile artık emlakçı terimi yerini gayrimenkul danışmanı ifadesine bırakmıştır.

Bu emlak ofisi temel olarak elinde gayrimenkul olan kişileri bulmakla işe başlar. Evini satmak isteyen kişiler, yeni yaptığı daireleri pazarlamak isteyen müteahhitler, arsa, tarla, fabrika binası, işyeri, ofis, villa vb. mülklerini satışa çıkarmak isteyen kişileri bularak başlar.

Daha sonra bu emlakları fotoğraflamak, videoya almak, özelliklerini belirlemek, fiyat belirlemek ve ilan haline getirme süreci vardır. Bunları iş yerinin camına asmaktan kendi web sitesinde yayınlamaya, yerel gazetelerde ilan vermekten sahibinden, zingat, hürriyet emlak gibi sitelerde kurumsal mağaza açıp ilan vermek gibi müşteriye ulaşım kanallarına girmek vardır.

Daha sonra ise size ulaşan müşterilere daire veya satışa konu emlağı göstermek, müşteriyi almaya ikna etmek, satıcı ile alıcı arasında satışın gerçekleşmesini sağlamak ve kendi komisyonunu almak üzerine kurulu bir işlem sırası vardır.

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekenler

Yukarıda da değindiğimiz gibi esası tamamen hizmet pazarlamaya dayanan emlak ofisi açmak için başlangıç seviyesi çok da karmaşık değildir. Kendi adınıza başlayacaksanız gerekli MYK Emlak danışmanlığı sertifikası ve diğer yükümlülükleri tamamlarsınız. Ancak bir ofiste emlak danışmanı olarak çalışan ya da masraf bölüşen formatta başlamak da ilk adım olarak kolaylık sağlar.

Bu işi yapabilmek için bir ofis, bu ofisin dekore ve mobilyaları, bilgisayar, cep telefonu, profesyonel fotoğraf makinası ve bir araç ile bu işe başlayabilirsiniz. Paylaşımlı ofis ve araç kiralama ile başlayıp başlangıç yatırımınızı minimuma indirin. Kazandıkça ya da kazanmaya başlayınca işinize daha fazla yatırım yapın.

Emlak Ofisi Açma Adımları ve Maliyeti

Maliyetler aslında iş yerinizi tuttuğunuz semtten, aldığınız mobilyaya hatta ilan sitesi üyeliklerine kadar birçok etkene göre değişebilir. Ama ilk defa bu işe başlayanlar ve kendi emlak ofisi açmak fikrini hayata geçirmek isteyenler için aşağıdaki maliyet tavsiyeleri faydalı olacaktır.

  • Ofis: Başlangıç aşamasında çok yüksek kiralı bir yer bakmayın, iş hanlarında veya arka sokaklarda olabilir. Ne kadar başlangıç maliyetinizi düşürürseniz ilk ayları atlatmak kolay olacağı gibi reklam ve tanıtıma daha fazla bütçe ayırabilirsiniz.
  • Ofis Mobilyaları: Bir çok arkadaşı on binler vererek ofis dekore ettiğini görüyoruz. Ama ilk başta hedefiniz imaj değil, daha fazla kişiye ulaşmak olduğu için Tekzen’den bile alıp kurduğunuz masa sandalye ile başlayıp bu işi yapabilirsiniz. Ofis işinize prestij katar ama tek başına satış yapmaz. Önce portfoy sayınızı arttırmaya, satışı hızlandırmaya ve kazandıkça ofise ve diğer araçlara yatırım yapmak daha akıllıca olur.
  • Ekipman: Cep telefonu özellikle sorunsuz görüşme için önemli, fotoğraf makinası için bütçeniz yoksa iyi fotoğraf çeken bir telefonda size yardımcı olur.
  • Araç: Gayrimenkul danışmanlığı için belki de en temel araç bir otomobildir. Eğer aracınız yok ise aylık kiralama yaparak fazla para bağlamadan başlayabilirsiniz. Rent a car firmalarından kiralayacağınız egea tarzı bir ekonomik araç işinizi görecektir. Ama sermayeniz var ve araç alacak iseniz herkeste olan bir model araç değil, farklı tarzı olan, az bulunan ve rengi dikkat çeken bir araç almanızı öneririm. Bu sayede aracınıza yazı yazmadan bile insanlar sizi tanıyacaktır ve bu meslekte popülarite sizi bir adım öne taşır.
  • Eleman: Belki ilk başta kendim çalışayım diye düşünüyorsunuz ama ne olursa olsun ilk başta bir ofis elemanınız olsun. Sabit telefon numaranız da olsun. Ofisteki eleman telefonları cevaplamak, ilanlara gelen sorulara cevap vermek, sosyal medyada paylaşımda bulunmak, ofise gelenleri karşılamak gibi işleri yaparak sizin yükünüzü azaltacak ve tamamen pazarlamaya odaklanmanızı sağlayacaktır. Unutmayın kaliteli eleman iyi fiyata gelir, iyi fiyat verdiğiniz eleman ise size daha fazla fayda sağlar.
  • Web Sitesi: Her şeyin online olduğu ve internetin avuç içimizdeki mobil cihazlarda yaygınlaştığı günümüzde kuşkusuz web sitesi sizin internette bulunabilmeniz için çok önemli. Bu nedenle öncelikle bir alan adı almalısınız. Yada satılık bir alan adı veya web sitesini alarak sıfırdan başlamak yerine bir kaç adım öne geçebilirsiniz.
  • Dijital Pazarlama: Dijital dünyadaki fırsatlar işinizi hızlı başlatmak ve büyütmek için fırsatlar sunar. İnternet reklamları, SEO çalışmaları, fenomenler aracılığı ile tanıtım ve diğer pazarlama yöntemlerinden istifade etmek için bir SEO Uzmanı ile çalışmanız çok fayda sağlayacaktır.
  • Marka Tescili: Sizi ifade eden ve diğer emlak ofislerinden ayıran ünvanınıza marka diyoruz. Bunu korumak ve ileride değiştirmek zorunda kalmamak için ilk baştan tescillenebilir bir marka seçip, onun için marka tescil başvurusu yapabilirsiniz.
  • İlan Siteleri: Özellikle günümüzde ister bir araba olsun ister bir ev hatta işyeri kiralamak yada almak istediğimizde ilk baktığımız yer sahibinden , bunun yanında emlakjet, zingat vs. başka siteler olsa da sahibinden açık ara önde. Bu işe girişecek iseniz öncelikle sahibin üzerinden bir kurumsal mağaza açmayı, maliyetleri ve kriterleri iyi öğrenmelisiniz.
  • Sosyal Medya: Web sitesi kurmak ve ilan sitesi üyelikleri sonrasında biraz da sosyal medya çalışması yapmalısınız. Özellikle Facebook üzerindeki alım satım gurupları çok faydalıdır. İlinizdeki tüm bu gruplara katılmanın yanında kendi gruplarınızı da oluşturabilirsiniz.
  • Danışman: Bu birbirinden farklı işleri kendiniz de uğraşıp yapabilirsiniz. Ama benim tavsiyem her işi uzmanına vererek danışmanlık hizmeti alıp kendi bildiğiniz işe odaklanmak zaman-fiyat-fayda açısından en mantıklısı. Bir marka ve patent vekili ile marka tescili, markalaşmak konularında, bir dijital pazarlama uzmanı ile web sitesi, içerik üretimi, içerik pazarlama, sosyal medya yönetimi alanlarında, bir avukat ile hukuki konularda, bir tapu takipçisi ile tapu ve kadastro işleri konusunda profesyonel destek alabilirsiniz.

Kimler Emlak Ofisi Açabilir

Bu konuda sizi sektör dışına itecek bir sınırlama yoktur. Sadece gerekli MYK Emlak danışmanlığı belgesini almanız, resmi olarak aracılık yapma NACE koduna sahip bir işletme kurmanız ve gerekli kayıtları yapmanız ardından fatura kesen ve vergisini ödeyen herkes bir emlak ofisi açarak gayrimenkul danışmanlığı sektöründe yer alabilir.

Benim size tavsiyem başlamadan önce mutlaka gerekli MYK sertifikalarını alın. Ama daha önemlisi kendinizi geliştirin. Youtube üzerinde çok fazla sektör alakalı içerik var, müşteri bulma, FSBO aramaları, satışın dinamikleri, yatırım mevzuları, finansın temelleri, müşteri ihtiyaç analizi yapabilme, şehir dinamiklerini anlama gibi bir çok konuda bilgilenin.

Gayrimenkul Danışmanlığı Kursu

Yukarıda değindiğimiz bu kurs, odalar, özel kurslar, halk eğitim merkezleri ve işkur gibi farklı kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmektedir. Bu mesleği seçecek yada emlak ofisi açmak fikrinde iseniz bu kurslara katılmanızı ve sertifika almanızı öneririm.

Franchise mi Kendi Markanız mı?

Bu gerçekten cevaplaması çok zor bir soru. Aslında sektör deneyimi, odaklandığınız pazar bu soruya vereceğiniz cevabı da etkiliyor. Daire, tarla ve apart gibi daha alt grup ürünler için kendi markanız ile yeniden başlamak olabilir. Ama fabrika, villa, rezidans gibi daha üst sınıf müşterilere hitap ediyorsanız bir zincir firmanın franchise şubesi olmak prestij açısından kolaylık sağlar. Ama bunları tabi ki çevreniz, tecrübeniz, stratejiniz ve hedefiniz özelinde bakıp konuşmak daha doğru olur.

One thought on “Emlak Ofisi Açmak

  • 14 Ekim 2017 tarihinde, saat 21:56
    Permalink

    Teknoloji her ne kadar gelişse de, her ne kadar internetten ev arasakda ev tercihi yaparken satış ile ilgilenen kişilerin bir ofisi olması gerektiğini düşünmekteyim. Olay sadece ofis açmayla bitmiyor bunun haricinde internete de açılmayı unutmayın.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.