Tier 1 Girişimci Vizesi ile İngiltere’de İş Kurma

Daha önceki yazılarımızda Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere’de kendi işinizi kurmaktan bahsetmiştik, bugün ise Tier 1 girişimci vizesi ile bunu yapmaktan bahsedelim. Malumunuz AA vizesi aksine Tier 1 vizesi “point based” yani puanlamaya dayalıdır. Burada belirli şartları sağlamanız gerekir. Gelin bunlara bi göz atalım.

Kimler Başvurabilir

İngiltere’de iş yapmak isteyen 16 yaşından büyük Türk vatandaşları başvurabilir. Bu başvuru Türkiye’den yeni başvuru şeklinde yada UK içerisinde iseniz bu vize türüne geçiş şeklinde olabilir.

Vize Ücreti

Türk vatandaşları için vize başvuru ücreti 1.227 GBP’dir

Gerekli Şartlar

Şartları kısa başlıklar halinde şöyle özetleyebiliriz;

  • 16 Yaşından büyük olmak,
  • Herhangi bir kriminal kaydı olmamak,
  • İngiltere’de gerçekci bir iş kurma isteği,
  • Bu iş için detaylı pazar araştırması,
  • Bu pazar araştırmasını da içeren detaylı bir iş planı,
  • Gerekli sermaye(50.000 veya 200.000 GBP)
  • İngilizce yeterlilik testi,
  • Vize başvurusu

Sermaye

Burada kuracağınız/kurduğunuz iş için sermaye şartı vardır. Malumunuz Ankara Anlaşması vizesi için sermaye şartı yoktu. İngiltere Tier 1 Girişimci vizesi için aşağıdaki sermaye şartlarından birisini karşılamanız gerekmekte.

  • 50.000 GBP İngiltere merkezli yatırım alarak.(FCA onaylı venture capitalistlerden yada DIT onaylı programlardan)
  • 200.000 GBP nakit paranız ile.(Bu para sizin, eşinizle ortak yada ailenizden olabilir.)

İş Planı

Başvurunuza konu ile girişim fikrinizi, nerede nasıl yapacağınızı, motivasyonunuzu, pazar ve rekabeti anlattığınız ve finansal tablolarla desteklediğiniz bir iş planı ile başvuru yapabilirsiniz. Burada planı hazırlarken bir danışman ve muhasebeci ile çalışmak fayda sağlayacaktır.

Girişimci testi(Entrepreneurial test)

Yaptığınız başvuru ve iş planına dayanılarak yapılan bir puanlama esaslı test olup sizin girişimci yönünüzü, eğitim ve tecrübenizi, iş fikrinizi, bunu başaracak motivasyonunuz olup olmadığını ve iş yapma kültürünüz gibi detayları anlamaya çalışan bir mülakat.

Oturum ve Vatandaşlık

İlk başvurunuz ardından 3 yıl 4 aylık bir vize alıyorsunuz. Bu süreyi tamamlayıp işinizi de yaptığınızı göstererek uzatmaya(FLR) başvurabilirsiniz. Bu uzatma başvurusu için en az 2 kişi istihdam etmiş olmanız gerek.

Bu uzatma ardından 5 yıl Tier 1 vizesi ile İngiltere’de yaşadıktan sonra oturuma(ILR) başvurma hakkınız var. Ama bu başvuru içinde ya en az 10 kişi istihdam etmiş olmanız yada totalde  5milyon GBP ciro yapmış olmanız şartı var.

Bu uzatma ve oturum başvurularınız başarı ile sonuçlandıktan sonra İngiliz Vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz.

Girişimleriniz başarılı ve hayatınız mutlu olması dileklerimle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.