10 Adımda Blog Yazarlığı İle Para Kazanmak

İnternet ve özelinde sosyal medyanın hayatımızın parçası olduğu şu günlerde blog yazarlığı ile internetten para kazanma fırsatları da çoğalıyor.

Blog yazarlığı, en kısa hali ile internet kullanıcılarının okumaları için hazırlanmış içeriklerdir. Bu içerikler sektörde makale olarak isimlendirilir ve bu üretilen içeriklerin paraya dönüştürülmesi veya paraya dönüşüm için içerik hazırlanması ise içerik pazarlama olarak bilinir.

Blog yazarlığı yapmak yada popüler ifadesi ile blogger olmak sanılanının aksine çok da zor değildir. İhtiyacınız olan şey bir plan, ilgi alanınızı belirlemek, azimli bir çalışma ile adım adım ilerlemek. Düşüncelerini paylaşmak, hobilerini ifade etmek, ürün veya hizmetlerini tanıtmak gibi bir konu veya genel şeyler etrafında yazılar yazmak için açılan blogların bugünlerde çoğu statik web sitelerinden önde olduğu ve gelir ettiği konumlara geldiler.

Peki etkili bir blog yazarlığı yapmak ve para kazanmak için neler yapabilirsiniz?

– Bir Konuda Uzmanlaşın

Hali hazırda bilginiz ve tecrübeniz olan bir konuda yazabileceğiniz gibi, merakınız olan bir alanda da sürekli öğrenerek, bu öğrendiklerinizi süzüp yazabilirsiniz.

Bir konu ve onun etrafında sürekli yazarak, o konuda ilgili binlerce internet kullanıcısının ilgisini çekerek takipçiler kazanabilirsiniz. Unutmayın amaç sadece yazmak değil, asıl olan okunacak, içerisinde bir değer barındıran ve paylaşılası içerikler üretmektir.

Bu konuda uzman olarak kişisel markanızı oluşturduktan sonra o konuda ürün veya hizmet satmak, bir e-kitap yazıp satmak, ilgili markaların tanıtım yazılarını hazırlayıp yayınlamak ve internet reklamları almak gibi yöntemler ile blogunuzdan para kazanmaya başlayabilirsiniz.

– Bir Yıllık Blog Planı Yapın

Bir konuyu veya başlığı belirledikten sonra blog yazmaya yani içerik üretmeye hazırsınız. Ama bu içerikleri nasıl, ne zaman üreteceksiniz, ne uzunlukta yazılar olacak, hangi kanallar ile promosyonunu yapacaksınız, nerede yayımlayacaksınız gibi sorulara projeksiyon tutan bir plan hazırlamalısınız.

Öncelikle blogger, wordpress, medium, tumblar gibi ücretsiz blog yayımlamanıza imkan veren sitelerde tecrübe edinip, konuları test edebilirsiniz. Ardından uzantısı .com olan ve yazacağınız konu veya kişisel markanız ile ilgili bir alan adı alarak kendi sitenizi açmak en pratik yoldur.

Bunların yanında yazdığınız yazıların performansına göre yeni yazılar ve konular belirleyerek ilerlemek, haftada kaç yazı gireceğiniz, hangi kanallarda paylaşacağınız, nasıl takipçi çekeceğiniz gibi konuları da blog planınıza eklemelisiniz.

Bu blog planınız zaman zaman değişebilir ama yayınladığınız düzenli içerik sayısı değişmemeli.

– Özgün İçerik Oluşturun

Kuşkusuz web sitenizi bulmak için en önemli kaynak Google arama motoru, Google ise bir konuda arama yaptığınızda ilgili kelimede yazılmış içeriklerden ziyaretçiye en çok fayda sağlayanı öne çıkarmak üzerine kuruludur. Siz de yazdığınız blog yazılarınızın ziyaretçiye fayda sağlayacak şekilde olmasına özen göstererek Google amcanın gözüne girin.

Yazdığınız yazılar sadece bir ansiklopedik bilgi gibi olmasın, içerisine fotoğraf ekleyin, hikayeleştirin, biraz mizah katın, okuyuculara ilham verin ve kolay okunur yapın.

– Etkin Olun

Yazılarınızı hazırladınız ve bir platform veya kendi sitenizde yayınladığınız, oturup ziyaretçileri beklemeyin. Bu yazınızı Facebook, Twitter, instagram, Pinterest vb. sosyal medya mecralarında paylaşın,. Bu yazıyla ilgilenebileceğini düşündüğünüz kişileri arkadaş olarak ekleyin veya özel mesaj ile yazarak yazılarınızdan bahsedin.

Benzer yazıların yayınlandığı veya soruların sorulduğu site ve forumlarda paylaşım ve yorum yaparak yada sorulara cevap vererek dikkat çekin.

– 3+4 Kuralını Uygulayın

Blog yazmak ve bu yazıları pazarlamak iki ayrı kavram ve iş. İkisini birbiri içerisinde harmanlayıp, iş yükü altında kalmamak için 3+4 kuralını uygulayın.

Bu şu demek haftanın 7 gününü, 3 gün içerik üretmek ve 4 gününü de içerik pazarlamak için kullanın.

her akşam yatmadan önce,bir sonraki gün yazacağınız konu başlıklarını ve kaç tane yazacağınızı belirleyerek yatın ve o 3 günde sadece yazı yazarak içerik üretin ve zamanlayın.

Diğer 4 günde ise bu yeni ve eski yazılarınızı paylaşmak, fotoğrafları paylaşmak, takipçi edinmek için harcayın. Twitterda hangi saatlerde daha çok etkin olunuyor, ne türe görseller Twitter kullanıcıların ilgisini çekiyor gibi detayları öğrenin ve deneyimleyin.

Örneğin Facebook’ta 16;9 oranındaki resimler daha çok paylaşılır iken Pinterestte bu oran 3:2 şeklinde ve ideal boyut 900:600 pixel şeklindedir. Bu tarz ip uçları sizi öne çıkaracak ve blog başarınızı perçinleyecektir.

– Para Kazanma

Blog yazarlığınız başladı, yazdınız, sildiniz, düzenlediniz, yayınladınız paylaştınız. Artık Google sitenizi indekslemeye başladı, hafiften ziyaretçi almaya başladınız. Geldik bu emeklerinizin karşılığını paraya dönüştürmeye.

Blog yazarlığı internetten para kazanmak için yapabilecekleriniz:
– Ürün veya hizmet satın
– Gelir ortağı olun
– Reklam yayınlayın
– Tanıtım yazısı yayınlayın.

Gelin bu maddeleri altta özetlemeye çalışılam.

– Ürün ve Hizmet Satın

Konunuza uygun bir ürün veya hizmeti okur ve takipçilerinize sunarak para kazanabilirsiniz.

Örneğin bir danışmanlık hizmeti sunuyorsanız, ilgili konularda yazılarınızı okuyan ziyaretçilerin size ulaşıp hizmet alması yönünde yönlendirmeler yaparak yeni müşteriler elde edebilirsiniz.

Yada bayan çantası satıyorsanız, bu çanta ve aksesuar konularında moda yazıları yazarak çektiğiniz ziyaretçileri online satış sisteminize yönlendirerek para kazanabilirsiniz.

– Gelir Ortağı Olun

Gelir ortaklığı ise, sizin yönlendirmeniz ile satışa dönüşen işlemlerden komisyon almanızdır.

Yukarıdaki örnekteki gibi bir moda blogunuz var ve bir bayan çantası satış sitesine gelir ortağı olursanız, blog siteniz üzerinden gelerek alışveriş yapanların sepet tutarı üzerinden bir komisyon ile para kazanmanız mümkündür.

– Tanıtım Yazısı Yayınlayın

Artık arama motorlarında belirli sıralamaya gelmiş, ziyaretçi ve takipçi kitlesi olan blog sitenizde tanıtım yazısı yayınlayarak, yazı başı paralar kazanabilirsiniz.

Tanıtım yazısı, bir ürün ve hizmeti tanıtan ve reklamverenin sitesine linkler barındıran yazılardır.

– Reklamları Yayınlayın

Sitenizin üst veya alt kısmında, sidebar denilen yan sütunlarında, yazı içerisinde  reklamlar yayınlayabilirsiniz. Bu reklamlar tıklanması veya görüntülenmesine göre size para kazandıracaktır.

Google adsense şu anda kuşkusuz en büyük reklam yayınlama seçeneği olmakla birlikte, Yerli ve yabancı daha bir çok reklam networkü bulunmaktadır.

– Kombine Edin

Değindiğimiz blog geliştirme ve para kazanma yöntemlerinden bir kaçını kombine ederek ekstra avantaj sağlayabilirsiniz.

Medium, Tumblr, Blogger vb. içerik sitelerinde yazar olarak, geliştirdiğiniz blog yazarlığı ustalığınızı konuşturabilir ve alanınızda kişisel marka olma yolunda avantaj elde edebilirsiniz.

Bu adımlar blog yazarlığı ve blogger olarak internetten para kazanma yolunda size yol gösterecek genel adımlardır. Hepsi genel ifadeler olmakla birlikte siz kendi alanınıza göre derleyip özelleştirebilir ve bir iş planı geliştirebilirsiniz.

Unutmayın başarı ancak fırsatı gören, kendini o konuda marka haline getiren, uzun soluklu bir planı olan azimle bu yolda yürüyenler içindir. Evden çalışarak para kazanma ve ek gelir elde etme yöntemi olan blog yazarlığı işini yaparken üretken kalma, odaklanma ve motivasyonu kaybetmemek çok önemli.

Ücretli Blog Yazarlığı

Belirli bir yazma alışkanlığı kazandıktan sonra, okuyucu ve SEO uyumlu makale üretmeye başladıktan sonra ücretli blog yazarlığı yaparak ilave para kazanabilirsiniz. Bunun için diğer bloglara, web sitelerine ve firmalara içerikler oluşturabilirsiniz. Bunun için kendi networkünüze ihtiyaçları var mı diye sorabilirsiniz, fayda sağlayabileceğinizi düşündüğünüz site ve bloglara teklif edebilirsiniz yada r10 veya bionluk gibi platformlarda makale yazarlığı ve metin üreticiliği ilanları oluşturabilirsiniz. Blog yazarları genellikle belirli bir konuda uzmanlaşıp o konuda müşterilerine içerik üretip para kazanır iken boş zamanlarında da kendi blog veya projeleri için yazarak uzun vadede kitle oluşturmaktadır. Ücretli blog yazarı örneğin 300 kelimelik bir makale için 20 ile 100 lira arası ücret isteyebilir. Bu daha çok metin yazarının seo uyumlu makale yazma becerisi, konu, deneyim ve dile göre değişir.

Siz de yapabilirsiniz.

Ama bu yolda diğer blog yazarları, konunun takipçileri, potansiyel müşteriler, size yardımcı olabilecek kişiler ile etkileşimde olun takip edin, yorum yapın, fikirlerini sorun ve size destek olmaları için teşvik edici olun. Blog yazarı olmak için ne yapmalıyım diye soranlara hep söylediğim şey, hemen şimdi yazmaya başlayın. Sürekli araştırın, başkaları nasıl yazmış, hangi cümleleri, hangi konu akışını ve hangi görselleri kullanmış gibi. Zamanla kendi tarzınız ve anlatım diliniz oluşacaktır. o zamana kadar sürekli okumaya, üretmeye ve düzenlemeye devam edin.

Başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.