Akıllı İçerik Stratejisi
Hala içeriğin kral olduğu günümüz girişim dünyasında içerik stratejisi geliştirmek ve bunu zekice yapmak nasıl olabilir.
Her modern girişimci veya pazarlama uzmanı pazarda etkin başarı için içerik üretmek ve yaymak kavramlarının gücünü bilir. İster köşede bir pide salonu işletiyor olun ister internetten ürün satarak e-ticaret yapıyor olun ilgili içerik işinizi geliştirmek ve büyütmek için ana unsurlardan birisidir.
İçeriğin kral olduğunu bilmek size tek başına fayda sağlamayacaktır. Akıllı ve zekice hazırlanmış bir içerik stratejisi yapmak, tüm detayları projelendirmek sayesinde harcadığınız zaman, emek ve paranın geri dönüşü olacaktır. Kazanılan müşteri ve marka bilinirliği gibi sağladığı avantajlar sayesinde girişimci olarak işinizi bir kaç adım ileriye taşımanız mümkün olacaktır.
Akıllı İçerik Stratejisi Nedir?
Çok nadir girişimcinin bir içerik stratejisi bulunmakta. Bunu akıllı ve zeki bir içerik stratejisi yapabilmek ise daha da nadir bulunmakta. Siz de kendinize “Akıllı içerik stratejisi nedir? Bunu ortalama içerik stratejilerinden ayıran nedir? Nasıl işime faydalı bir içerik stratejisi geliştirebilirim?” gibi sorular soruyorsunuzdur.
Bizde aşağıda iyi ile kötü arasındaki ince çizgiyi belirleyebilecek aşağıdaki maddeleri sıralayalım.
1, Yazılı
Akıllı içerik stratejisi ile sıradan olanları ayırmamıza fayda sağlayacak faktörlerden birincisi yazılı olmasıdır. SEO ve içerik hizmetleri sunan dijital ajanslar, pazarlama uzmanları sizlere içerik stratejileri olduğunu söyleyerek sizi cezbetmeye çalışır ama bu sözle gelen değil yazılı bir strateji olmalıdır.
2. Doğru Hedeflenmiş
Akıllı içerik stratejisini normalden ayıran önemli faktörlerden önemli olanlardan bir tanesi de doğru hedefleme yapmaktır. Normal içerik üreticileri herkese yönelik içerik geliştirme yapar. Oysa doğru hedef kişi için hazırlanmış içerik, onun okumasını ve ilgilenmesi sağlayıp etkileşime geçmesini ve paylaşmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.
Bu nitelikte bir makale yazmak için ise hedef kişileri doğru seçmek gerekir. 25-30 yaş arası bayanlar bir hedeflemedir ama geneldir. Onun yerine 25-30 yaş arası, bekar, üniversite mezunu, kariyer sahibi ve arkadaşlık sitelerine ilgi duyan gibi bir hedefleme çok daha spesifik olacaktır. Böylece bu guruptaki tüm kişilerin ilgisini çekecek, okuyacakları, onlara fayda sağlayacak ve modern içerikler geliştirmek mümkün olacaktır.
3.Özgün
Özgün içerik kuşkusuz en önemli ama en çok çaba gerektiren başlıklardan bir tanesi. Sektörünüzdeki kelimeler ile Google araması yaparsanız, başlıkları neredeyse hemen hemen aynı olan yüzlerce yazı görürsünüz. Zira bu tembellikten kaynaklanan, diğerininkine benzer içerik üretme alışkanlığıdır.
Biraz zaman harcayarak, yada profesyonel içerik üreticilerinden destek alarak türünün tek örneği olan benzersiz özgün yazılar yazabilirsiniz. Bu sayede hem okuyucuları etkilemiş olursunuz hem de Google etkileyerek SEO yönünden fayda sağlarsınız.
4. SEO Uyumlu
SEO uyumlu içerik yazmak kuşkusuz önemli ama daha da önemlisi hedef müşterinizin okuma ve ilgi alanlarına uyumlu içerik yazmak. Etkilemeniz gereken kişi Google değil, hedef müşteriler. O nedenle doğru hedeflenmiş müşteri portföyünüzün özelliklerine göre içerik geliştirmek çok önemli.
5. Esnek ve Her Yerde
Müşteri davranışları ve sektör dinamikleri sürekli gelişmekte. Sizin de içerik stratejiniz güncel olaylara, gelişmelere ve konulara duyarlı olmalı. Aylar sonradan geriden takip eden değil, hemen tepki verip etkiyi lehine çevirebilen olmalısınız.
İçeriğiniz sadece blog tarzı yada tanıtım yazısı tarzında olmamalı. Web siteniz, sosyal medya hesaplarınız, forumlar, tumblr gibi tüm platformlar için içerik üretmelisiniz. İçerik üretmek için değil, fayda sağlamak amacıyla üretirseniz geri dönüş alırsınız.
6.Ölçümleme
Google analytics gibi ücretsiz kaynaklardan, ücretli ve ücretsiz SEO araçlarına bir çok seçenek ile içeriklerinizin okunma, açılma, hemen çıkma, başka sayfaya geçme, etkileşim ve dönüşüm oranlarını tespit edebilirsiniz.
Akıllı içerik stratejisi geliştirirken, sürekli deneme ve düzenleme yapabilmenizin tek yolu doğru ölçümlemedir. Bu sayede hangi içerik faydalı, hangi platformlardan daha fazla etkileşim yakalıyorsunuz, hangi saatlerde yayınlanmalı, nasıl paylaşmalı, hangi üslubu kullanmalı, yazı uzunluğu ne olmalı gibi bir çok metriği belirleyebilirsiniz.
İçerik Stratejinize Değer Katın
Gerçekten başarılı bir akıllı içerik stratejisi geliştirmek zaman alacak bir süreçtir. üzerine çokça emek ve para harcamanız gerekebilir. Unutmayın doğru strateji size uzun vadede kazandırandır. Kısa vadeli hedefler ise sadece günü kurtarır.
Bir çok girişimcinin yaptığı gibi bir çok bir birinin benzer yazıyı yayınlamak, anahtar kelimeler içerisinde boğulmak sadece diğer işletmelerden bir tanesi olmaktır. Bırakın onları, kendi içerik stratejinizi oluşturun, bunu akıllı ve zeki projelendirip, doğru kişiye ilham verecek değerli içerikler üretin, sürekli analiz edin ve kişisel markanızı da işin içine dahil edin.
Bence içeriğin sunumu da çok önemli. Yani ne kadar kaliteli bir yazı olursa olsun, içeriğin mümkün olduğunca kolay okunabilir ve sıkıcı olmayan bir şekilde sunulması gerekiyor. H tagları, çok uzun olmayan paragraflar ve düz çizgi ile ayrımlar bu konuda size yardımcı olur.