E-ticarette Başarılı Girişimlerin Sırrı
Son yılların en gözde ve hızla gelişen girişimlere sahne olan iş kolu alanı e-ticaret. Kısaca internetten ürün veya hizmeti pazarlamayı ifade eden e-ticaret, düşük bütçelerle başlanabilmesi, geniş pazarı, çok geniş alanı ve hızla zengin olan girişim örnekleri sebebiyle çok yoğun bir şekilde yeni girişimlere sahne olmakta.
Bu girişimler genellikle genel bir alışveriş tarzı site kurup, müşterilerin neden gelmediğini aylarca yıllarca çözümlemeye çalışan ve sonunda vazgeçen girişimler ile dolu. Zira her girişimci en kolay yolu ve en kolay yoldan zengin olmayı seçiyor memleketimizde. Ve maalesef çoğu hüsran ve hayal kırıklığı ile bitiyor.
Peki ya başarılı olanlar.
Başarılı olanları esasında iki gruba ayırarak anlamaya çalışmak daha mantıklı olacak. bunlardan sermayesi olup bu gücü ile işe girenler veya sermayesi çok az yada hiç olmadan bu işe girişenler. Sermayesi olanların doğal olarak bazı süreçleri hızla geçtikleri için başarı şansları biraz daha yüksek. Lakin bu yazıyı okuyan sizler de benim gibi beş parasız bu işlere girişti iseniz, başarının ipuçlarını bu minval üzere anlatalım.
Genel alışveriş sitesi out, tematik siteler in
Yani hepsiburada, trendyol, karaca gibi her şeyden bir şeyler koyan sitelerden başarılı örnekler var fakat yeni başlayan bir eticaret sitesi girişiminde bundan uzak durulmalı. onun yerine tematik, yani bir ürün, yada bir ürün gurubu yada bir kategorideki ürünler seçilmeli. Örneğin ev tekstili kategorisinde ürün satan bir siteye göre daha niş olan ev tekstili kategorisi içerisindeki koltuk örtülerini satan bir internetten satış girişimi daha başarılı. Çünkü bu siteler tematik yani sadece bir ürünü veya bir ürün gurubunu satıyor. Böylece birbiri ile alakalı ürünler sayesinde ziyaretçi çekmesi, Google’da yükselmesi ve seo optimizasyonu kolaylaşıyor. Ve siteye giren ziyaretçi geldiği ürünü almasa bile benzer ürünler arasından bir şeyler beğenebiliyor.
Ucuz satmak Out, Hızlı kargo ve Hızlı Müşteri Hizmetleri İn
Kampanya ve fırsat siteleri yada kendi deyimleri ile private shopping ve group buying siteleri hızla artınca bir anda çok ama çookkk ucuza ürün satmak moda oldu. Ucuz olsun da nasıl olursa olsun anlayışı hakim kılındı. Fakat ucuz ürünler kaliteleri ve tadarikçileri öldüren fiyatları nedeniyle tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılar sebebiyle online alışveriş yapanları bezdirdi. Aldığınız bir ürün bu sitelerden 20-30 gün sonra geliyor ve müşteri hizmetleri sadece müzik dinletme hizmeti sunuyordu.
İşte bu aşamada fiyatta değil, hizmette öne çıkan siteler başarıya yaklaşmaya başladı. her ne satarsanız satın, mutlaka aynı gün kargoya verin. Kargo sürecinden muhakkak müşteriyi haberdar edin. Ürün teslimi sonrası müşterinin ürün hakkındaki düşüncelerini edinin. Müşterilerinizi aramaktan çekinmeyin.
Nasıl normal ticari faaliyetlerde müşteri ile diyalog ve memnun edilen müşteri yeni satışlara kapı açıyorsa aynı kural eticarette de geçerli. eticaret sitenizin müşteri hizmetlerini siz kendiniz bir kişilik ama her şeyi yapan girişiminiz ile isterseniz çalışanlarınız ile sunuyor olun, muhakkak samimiyeti karşıya yansıtın. Zira müşteri ses tonunuzdan dahi sizin ilgi, alaka ve alicenaplığınızı hissetsin.
Sitenizin ve Ürünlerinizin Görselliği
Siteniz görsel olarak sade ve sattığınız ana ürünler ile bütünleşik olmalıdır. Teknoloji ürünleri satıyorsanız mavi, kadınlara yönelik ürün satıyorsanız pembe, iç çamaşırı satıyorsanız kırmızı tonları kullanmak gibi. Sitenizde yer verdiğiniz ürünlerin resimleri çok kaliteli olmalı. Mümkünse kendi çektiğiniz resimler olmasında fayda var. Resimlerdeki ürün dışı alanlar beyaz veya transparan olmalı.
Ürünler için yazdığınız açıklamak özgün olmalı, başka sitelerden kopyalayıp yapıştırdığınız açıklamaların size faydasından çok, Google da gerilemenize neden olacağı için zararı dokunur. Bu açıklamalar sade, kolay anlaşılır, imla kurallarına uygun, noktalama işaretleri yerinde ve kısa olmalı. Ama kısaltayım diye ürün açıklamasını da eksik bırakmamalısınız. Yani bu açıklama mini etek gibi ilgiyi çekecek kadar kısa ama konuyu örtecek kadar uzun olmalı, 🙂