Girişimci Kimdir?
Bir çok tarif olmakla birlikte, Girişimci Kimdir? sorusunun en net tarifi, bir iş fikrini hayata geçirmek için akıl, emek, zaman ve para unsurlarını sonuna kadar zorlayarak risk alan kişidir.
Bu tanımdan ve hayatta başarılı olmuş girişimcilerin yolundan bakarak edindiğimiz düşüncelerden ortaya çıkardığımız sonuç şudur ki; girişimci öncelikle bir amaç uğruna riskler alarak kendini ortaya koyan kişidir.
Bu amaç bir çok hedefler içerse de ana unsur aklındaki iş fikirlerinden, önüne koyup, bunu yapmalıyım dediği iş fikrini gerçekleştirmektir. Bunun için öncelikle iş fikrini, bir iş planına dökerek uygulanabilir olup olmadığını, takip etmesi gerektiği yolu, fırsatları ve riskleri ortaya dökerek bir projeksiyon oluşturur. Bu projeksiyonda iş fikrinin başlangıcından başarıya ulaşmasına kadar sarf edeceği yolda karşılaşacağı pazar, rekabet, ürün, hizmet, müşteri, satış, finans, muhasebat, pazarlama, emek, personel, tedarikçi vb. tüm detayları inceler, araştırır, görüşmeler yapar ve iş planında her şeyi yerli yerine oturtur.
Bu plan doğrultusunda girişimci, iş fikrini hayata geçirmek için alacağı riskleri ortaya koyar. Bu risk mevcut çalıştığı işten çıkmak, gece gündüz durmadan çalışmak, her işi kendin yapmak zorunda kalmak, paranı harcamak, sağdan soldan para bulmak zorunda kalmak, kendi kişisel imajını ortaya koymak, alternatif fırsatları seçmemek gibi bir çok detaydan oluşabilmektedir.
İlgili yazı: Sıfır Sermaye İle İş Kurma
Ama girişimci, kendi işini kurma ve başarılı girişimci olma yolunda inanmış, yol haritasını çizmiş ve gayretlerin en büyüğünü göstermeye hazır kişidir. Kendi işini kurmanın ve yapmanın sağladığı kendinin patronu olmanın keyfini sürmeyi de kuşkusu en çok o hak etmektedir. Çünkü bu yolda çok çaba ve emek sarf ederek ilerleyecektir.
Peki Başarılı Girişimci Kimdir?
Girişimci kişinin tarifini yapmaya çalıştık ama ya başarılı yada başarılı olması muhtemel girişimci kimdir? Girişimci için başarı elbette işini kurup, başa baş noktasını geçtikten sonra para kazanır hale getirmektir. Elbette bu bir süreç işi, ama başarılı olmak için bu süreci önceden bir iş planı ile projeksiyonlandırmış, bu iş planını her ay yeniden işinin ilerleme durumuna ve piyasa şartlarına göre revize etmiş iş fikri sahibinin başarı şansı daha yüksektir.
Benim iş fikrim güzel, çevrem var, param var vb. unsurlara güvenerek bir planı olmayan yada iş planı olsa da bu yolda gecesini gündüze katmayan, işine değer katmayan ve sürekli işi ile meşgul olmayan girişimcinin maalesef başarı şansı yoktur.
Yani sanılanın aksine bir yerde alışmaya göre daha kolay değildir girişimci olmak. Bir işyerinde SGK’lı çalışan olduğunuz da sadece size verilen işi mesai saatleri içinde yaparsınız. Girişimci ise her işi kendisi yapacağı gibi mesai kavramı olmadan işi gücü ile ilgilenmek zorundadır. Eğer rahat düşkünü iseniz girişimcilik size göre değil. Ama ben çalışmayı, üretmeyi, her zaman daha fazlasını istiyorum ve bu yolda terlemeye hazırım diyorsanız, başarı size çok yakın ve başarı geldiği zaman elbette ödülü de büyük olur.