Girişimciler İçin Facebook Alışkanlığından Çıkış
Girişimciler yetersiz para ve zamanın azlığı ile karşı karşıya iken acaba Facebook’ta olmalı mı yoksa hemen Facebook hesabını dondurmalı mı?
750 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı ile neredeyse her 10 kişiden birisinin aktif olarak kullandığı Facebook, günümüzde bağımlılık haline gelmiş bir sosyal mecradır. Çalışmalar ve gözlemlerimiz göstermektedir ki, Facebook gittikçe daha çok zamanımızdan çalan, daha az çalışmaya ve daha çok harcamaya iten bir alışkanlık oluşturmaktadır. Oysaki girişimci tam tersine daha fazla çalışıp, daha az harcaması gereken kişidir ve en önemli kaynağı da zaman olup israf edilemeyecek kadar değerlidir.
Facebook Tamamen Zaman İsrafı
Yaklaşık 8 yıldır facebook kullanıcısı olarak şöyle geriye dönüp baktığımda, günlük ortalama 1 saatin üzerinde burada zaman geçirdiğim, bazı günler bunun arkadaşlarla boş mesajlaşma, oyun oynama ve video izleme gibi faaliyetler ile 3-4 saati aştığı günler olmuş. Bu saatleri topladığımızda ise bir girişimci için en değerli hazine olan zamandan ne kadar çoğunu çöpe atmış olduğum ortaya çıkmakta.
Para Kaybı
Facebook üzerinde harcanıp paraya dönüştürülemeyen emeğin fırsat maliyeti dışında, Facebook bizim üzerimizden para kazanmaya devam etmektedir. Reklamlar sayesinde kazandığı yetmezmiş gibi bir de bizim kişisel bilgilerimiz, ilgi alanlarımız, neyi sevdiğimiz, paylaşım ve beğenilerimizi derleyerek hoşumuza giden ürünler, renkler vb. bir çok bilgiyi satarak da ekstra para kazanırken bizler sadece zaman kaybettiğimiz ile kalmaktayız.
Hayatınızın Ayrılmaz Parçası Değil,
Girişimci kendisine para, müşteri ve marka imajı olarak dönmeyen faaliyetlerden uzak durmalıdır. Belki bazı sektörler için gelir getiren bir mecra olsa da genellikle üzerine harcanan emek, zaman ve paranın karşılığı alınamayan bir platformdur.
Bunun yerine twitter gibi daha saygın ve daha zaman harcanan veya LinkedIn gibi iş odaklı sosyal mecralardan geri dönüş almanız daha kolay olacaktır.
Diğer taraftan kişisel bilgilerinizin aleni olarak isminde olduğu gibi bir book(kitap) gibi ortada olması da girişimci için dezavantaj oluşturmaktadır. Zira Facebook profiliniz kişisel ilgi, düşünce ve bilgilerinizi içerirken bunlara herkesin ulaşabilmesi zararlı olabilir. İş fikriniz ve girişiminiz ile ilgilenen bir yatırımcı, müşteri yada potansiyel çalışanların bu bilgileri görmeleri ne kadar doğru olabilir ayrı bir tartışma konusu.
Facebook Sizi Mutsuzlaştırır
Utah Valley üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Facebook kullanıcıları duygusal olarak daha mutsuz hale gelmektedir. Diğerlerinin daha mutlu, huzurlu, zengin, şanslı ve başarılı olduğunu düşünmeye sebep olması ile bu sonuca gidildiği sonucuna varılmış. Zira insanlar paylaşımlarını yaparlar iken kendileri gibi değil olmak istedikleri gibi paylaşımlarda bulundukları için bu paylaşımları gören diğer kişilerin negatif etkilenmelerine sebep olmaktadırlar.
Oysa ki girişimci, gerek duygusal gerekse fiziksel olarak ssürekli bir motivasyon halinde ve pozitif bir bakış içerinde olmalıdır. Kendinizi motive etmek yada kafanızı dağıtmak için son tercihiniz facebook olmalı.
Ve unutmayın facebook üzerinden girdiğiniz her içerik artık sizin değildir. oysaki girişimci kendisine dönüşü olacak içerik üretmelidir.
Sonuç olarak hem zaman kaybı, hem para kaybı, hem de sizi mutsuzlaştırması ve bilgilerinizin güvenliğinin kaybolması nedeniyle başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız ya Facebook’tan hemen çıkın yada Facebook kullanımınızı günlük 10 dakikanın altına düşürün.