İlk Defa İş Kuracaklara Girişimcilik Tavsiyeleri

Bir şeyi ilk defa yapmak, yeni bir şeye başlamak genelde çok korkutucudur. Girişimciliğe yeni adım atacak olanlarda ilk iş defa iş kurmak bazen görüldüğünden daha stresli ve zor olabilir.

İzleyenleriniz var ise “Silikon vadisi” isimli TV dizisinde konu edinildiği ve tecrübesiz girişimciliğin yeni bir işe giriştiğinizde karşınıza sıra dışı ve aklınıza gelmeyecek sorunların ortaya koyduğu durumlar bulunmakta.

Her girişimci bir taraftan başlamak, kendi işini kurmak ister. Ama bunu yaparken hep bir mükemmel başlangıç hedeflenir. Tıpkı Formula 1 yarışlarında iyi bir startın genelde başarıyı getirdiği gibi doğru zaman, iyi mekan ve hazırlık dönemi bazen mükemmelliği hedeflemekten bazen de başlayalım hallederiz düşüncesi sebebiyle sıkıntılı start-up kurulumları ile karşılaşmaktayız.

İlginizi Çekebilir: Neredeyse Sıfır Sermaye İle Kurulabilecek İş Fikirleri

Hem ürün hem de servis sektörlerinde bir çok girişimi başlatmış birisi olarak sizlere, özellikle ilk defa iş kurmak üzere hazırlanan dostlara, müsaadenizle girişimcilik tavsiyeleri konusunda bir çok ip ucu vermek isterim.

1 Risk Alın

Girişimcilik de tıpkı hayat gibi aldığınız risklerin sonuçları, ne zaman risk alacağınızı bilmek ve doğru zamanda doğru riski almak başarıyı getirmektedir. Bu nedenle daha önce özellikle kurumsal bir firmada hem iş yapmakta hem de kariyer anlamında risk almayı unutmuş olmanız gayet normal. O nedenle risk almayı ve risk analizi konusunda kendinizi geliştirin. SWOT analizi olarak bilinen sizi, iş fikrinizi, rakipleri ve pazarı güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar ve tehditler tablosu yaparak analiz edin.

2 Ürün veya Hizmetinize Sonsuz Güvenin

Her girişimin müşterilerine sunmak ve satışını yaparak para kazanma için ortaya koyduğu bir ürün veya hizmet bulunur. Sizin işiniz hangisi üzerine olursa olsun ona sonsuz bir güven içinde olun. Arkasında durun, sürekli onu düşünün, sürekli geliştirin ve müşteri yorumlarına göre geliştirmekten çekinmeyin ama her zaman en iyisini yapmak için uğraştığınızı ortaya koyun.

Olumsuz ve motivasyon düşürücü eleştirilerden uzak durun. Kimsenin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Elbette müşteri geri dönüşleri çok değerli ama diğerlerini boş verin.

3 Kendi Şansınızı Oluşturun

Çoğu kişi başarılı bir iş fikri yada milyon dolarlık değerlemelere ulaşan bir girişimi şans ile bağdaştırır. Önüne çıkan olumsuzluklara ve başarısızlıklara şans diyerek üzerinden atar. Ama başarısız olmaktan korkmayın, başarılı olmak için de kendi şansınızı yaratın.

Müşteri, iş fikri, yatırımcı, para yada diğer şeyler size gelmiyor ise siz ona gidin yada size gelmesi için şansı siz oluşturun. Doğru zamanda doğru yerde olmak için, çok farklı zamanlarda çok farklı yerlerde bulunursanız fırsatın sizi bulması ihtimali artar. Sürekli deneyin, geliştirin, müşterilere anlatın, yatırımcılara sunun, ortaklar edinin, olmadığından bırakıp yeni başlamadan önce özellikle bu başarısızlıktan ne öğrendiğinizi mutlaka bulun. Bir şey öğrenmeden hiç bir işi bırakmayın.

4 Kendi Kişisel Markanızı Oluşturun

Personal branding diye daha çok karşılaşacağınız kişisel marka olma ve bunu pazarlama odaklama kullanma konusunda her fırsatı değerlendirin. Markalaşmak zaten girişiminiz için çok önemli, bu konuda hem fikir olduğumuzu düşünüyorum. Ama kişisel marka nedir, nasıl oluşturulur?

Bu daha çok iş fikriniz, girişiminiz ve işinizden bağımsız olarak belirli konularda fenomen yada konunun uzmanı olarak sektörde ve sosyal medyada bir konum oluşturmaktır. Bu bildiğiniz ve ilgi duyduğunuz şeyler hakkında sürekli paylaşmak, kendinizi konunun uzmanı yada profesyoneli olarak konumlandırmak, diğer rakipler ve pazar paydaşları ile etkili iletişim gibi bir çok adımı içeren bir yaklaşım. Özellikle girişimciler için LinkedIn çok güzel bir kişisel marka oluşturma mecrası. Burada yaptıklarınızı, düşündüklerinizi ortaya koyan bir profesyonel girişimci profil oluşturun. Kurduğunu, kuracağınız veya planladığınız girişime veya startup’lara işletme sayfaları açın.

5 İş Kurmaya Değil Müşteriye Fayda Sağlamaya Odaklanın

Ülkemizde maalesef girişimciler genelde bir iş kurmaya odaklanmakta. Oysaki bir iş fikrini ve onun üzerine kurulan işi değerli yapan şey müşteriye sağladığı fayda ve bu faydayı nasıl pazarlayabildiğidir. Güzel bir ofis, afilli bir şirket ünvanı, müdür sandalyesi ve varaklı bir masa parasını verip alabileceğiniz bir imaj olsa da size müşteri getirmez.

Müşteriyi çekecek, diğer kişilere ağızdan ağza dolaşıp referans sağlayacak şey kuşkusuz ürün veya hizmetinizin ona sağlayacağı fayda, akılda kalan bir deneyim ve bunların sonunda mutlu memnun bir müşteridir. Müşteriler sizin ofisiniz, ekibiniz yada ne kadar harika bir iş adamı olduğunuz ile ilgilenmez. Onlar kendilerine ulaşan ürün veya faydaya bakarlar.

6 Düşük Bütçeye Odaklanın

Bir işyeri yada ofis kiralamak, eleman işe almak, promosyon, reklam ve pazarlama, iş kuruluşu, resmi giderler, faturalar, SSK, vergi, makina ve ekipman gibi her iş alanı için farklı masraflar ile karşılaşırız. Özelikle ilk bir yılda bunları minumum yapmaya odaklanın.

Bir ofis kiralamak yerine evden home office çalışmak, reklam ajansına yüklü meblağlar yerine internetten freelancer bulup ekonomik işler yaptırmak (bionluk, sadeceon vb. platformlar işinizi görebilir, limited şirket yerine şahıs işletmesi ile başlamak iş ilerler ise ltdye geçmek, outsource edebileceğiniz işler için eleman almak yerine dışarıdan bu hizmetleri almak gibi bir çok farklı lean startup yani yalın girişim yöntemine başvurabilirsiniz. Bunlar girişim ve işletme bütçenizi minimum seviyede tutmanın yanında asıl işinize odaklanmanızı da kolaylaştırır.

7 İmaj

Her ne kadar yeni ve küçük bir işletme de olsanız, bundan profesyonel, eski ve büyük bir işletme imajı çizebilirsiniz. Ve bu görünenden ve düşünülenden çok daha kolay aslında. Bunun için profesyonel bir web sitesi, profesonel firma çizgisinde sosyal medya hesapları, güzel bir logo, iz bırakıcı bir kartvizit, akılda kalıcı bir maka ve etkili bir iletişimden geçer.

Örneğin evden çalışıyorsanız, iletişim telefonu olarak cep numaranız yerine 0212 yada 0216 ile başlayan bir sabit telefon numarası kiralayıp kendi cep telefonunuza yönlendirebilirsiniz. Böyle hizmetler sunan bir çok firma var. Örneğin sanal asistan, fatura takip, ödeme alma, internet reklamları optimizasyon vb. bir çok farklı işleri sizin adınıza yapabiliyorlar. Gelenekse olarak her şeyi işletme içerisinde ve kendi elemanlarınız ile yapma alışkanlığından uzaklaşıp, işin daha profesyonel ve daha ekonomik yapılmasına odaklanmanın faydasına alışın.

8 Az Konuşun, Çok Dinleyin

İster müşteriniz, çalışanınız, iş partneri, yatırımcı yada networkünüz olsun öncelikle dinlemeyi öğrenmelisiniz. Doğru soruyu sorup, doğru cevabı almak da bir diğer faydalı yetenek. Özellikle müşterileri dinlemeyi öğrenmelisiniz. Onlar neyi nasıl ve ne kadara istiyor, ürününüze tepkileri, öneriler, düşünceler vs. her bireri size iş geliştirme için fayda sağlayacaktır. Ama onları dinleyebilmek için doğru ve etkili iletişim geliştirmek çok önemli. Soru sormaktan çekinmeyin, yardım isteyin ve fikirlere değer verdiğinizi ortaya koyun.

9 Müteşekkir Olun

Herkesin geçmişi, fikir hayatı, tecrübeleri, yetenekleri ve çevresi kendine göre olup, farklıdır. Ama ne olursa olsun bunların size kazandırdıklarını iş hayatınıza ve girişiminize fayda sağlayacak şekilde adapte edin. Ne olursa olsun, girişimci mücadeleci kişiliği ile bilinir. Mücadeleyi bırakmayın ama mevcuttan da müteşekkir olun. Hayatınızdan, iş fikrinizden, çalışanlarınızdan ve hayatın size getirdiklerinden. Özellikle muhataplarınıza bu müteşekkirliğinizi ifade edin.

10 Hergün Öğrenin

Öğrenmenin sonu yoktur. Her gün yeni bir şey, yeni bir fikir, yeni bir bakış açısı yada yeni bir kelime öğrenin. Günde en az 20 dakikanızı okumaya ayırın. İster işinizle ilgili isterse ilgisiz olsun okuyun. Kitap okuyun, internetten makale okuyun yada eğitici videolar izleyin ama öğrenin. Öğrendiğiniz her şeyi bir yere not alın.

11. Sosyal Medya

İşiniz için kullandığınız kadar kullanın. Facebook’ta, instagram’da vs. zaman harcamaktan kaçının. O zamanda belki bir fikir, bir müşteri araması yada masanızı düzenleyin. Girişimcinin sermayesi zamanı, emeği ve fikridir. Özellikle Linkedin sizin için profesyonel bir bakış açısı getirecek tek uygulamadır. Diğer sosyal medya ağlarını pazarlama, içerik üretimi ve müşteri edinimi için kullanın sadece.

12 Sağlıklı Yaşayın

Girişiminize enerjinizi harcamak, daha kolay odaklanmak, uzun saatler çalışabilmek ve beyninizi maksimum kullanabilmek için sağlıklı bir vücut olmazsa olmazınız. O nedenle sağlıklı ve düzenli beslenin. Günlük spor yapın, mümkünse yürüyüş yapın, spor salonuna gidin, yüzme ve benzeri bir aktiviteye düzenli zaman ayırın. Arada doğaya çıkın.

13 Asla Vazgeçmeyin

Girişimcilik ve iş adamı olmak görünenden ve söylenenden çok daha zor bir süreçtir. Çok zorlandığınız, tükendiğiniz ve vazgeçmek isteyeceğiniz zamanlar olacak. Ama asla vazgeçmeyin.

14 Eğlenin

İşiniz için ne kadar çok çalışırsanız çalışın kendinize zaman ayırmaya, eğlenmeye ve sosyal hayatınıza zaman ayırmaya da özen gösterin. Unutmayın girişimcilik bir hedef değil bir yoldur. Bu yolda çok engel, zorluk ve yapılacak işler var. Ama bu yolculuğun tadını çıkarmaya ve eğlenmeye de odaklanın. Eğlenceli insanların girişimcilik yolunda daha başarılı oldukları istatistiksel olarak kanıtlanmıştır. Zira sorunlara daha rahat ve soğukkanlı yaklaşmaları, etkili iletişim kurabilmeleri, hem çevreleri hem de networklerinde eğlenceli kişilikleri ile fark yaratmaları onları öne geçirmekte.

Detaylı yazı: Yeni girişimcilere tavsiyeler

Yeni iş kuracaklara öneriler ile kendi deneyimlerimizden ve girişim ve kobi danışmanlığı hizmeti sunduğumuz girişimcilerden edindiğimiz tecrübelere dayanarak kısa başlıklara halinde girişimcilik tavsiyeleri tadında ip uçları vermeye çalıştık. Yaratıcı iş fikirleri, iş tavsiyeleri, ne iş yapmalı, iş fırsatları gibi girişimcilik konusunda ilham vermeye çalışan diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.