İş Kurmak İsteyene 50 bin Lira Destek
Bu 2017 yılından kalma bir yazı olup güncel KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ bilgileri için.
Ülkemizde yeni iş yerlerinin açılarak sektörel genişleme sağlanması amacıyla verilen Devlet desteklerinden hükumetin 2017 planında yer verdiği iş kurmak isteyene 50.000 TL projesinin detayları belli oldu.
Bu destekten öncesine veya mevcut durumuna bakılmaksızın yeni iş kurmak isteyen girişimcilere 50.000 TL hibe 100.000 TL kredi olmak üzere toplamda 150.000 TL’ye kadar Devlet desteği sağlanacak. Bu imkandan yararlanmak için yapmanız gereken ilk şey, KOSGEB tarafından organize edilen “uygulamalı girişimcilik eğitimlerine” katılmak. Bu eğitimi yada üniversitelerin verdiği eğitimleri tamamlayarak KOSGEB tarafından katılım belgesi veya sertifika verilmiş kişiler bu tarihten sonra kurdukları işletme için bu hibe desteğine başvuru yapabilir.
Bu 50.000 TL iş kurma desteğini almak için genel şartlar,
- Öncelikle girişimcilik eğitimini tamamlamış ve sertifika almış olmanız
- Bu sertifika/katılım belgesi aldıktan sonra KOSGEB’e girişimci olarak kayıt yaptırmanız.
İlgili yazı: KOSGEB’e Girşimci Kaydı Nasıl Yapılır.
- Veya işletmenizi kurdu iseniz 31 Aralık 2017 tarihine kadar yıl içinde başvuru yapmanız,
- KOSGEB kaydı sonrası, web sitesi üzerinden “yeni girişimci desteği başvurusu” yapmak.
- Başvuru formu çıktısı, eğitim sertifikası, proforma fatura ve fiyat teklifleri, varsa diğer sertifikalarınız gibi iş fikrinizi desteleyecek belgeleri size yakın KOSGEB hizmet müdürlüğüne teslim etmek.
- Benzer alanda son 1 yıl içinde maliye ve vergi kaydınızın olmaması,
- Bu işinizi yaparken başka bir yerde SSK’lı olmamanız,
- Başka bir şahıs işletmenizin olmaması,
- Başka bir şirketin %50’den fazla ortağı olmamanız,
- Kuracağınız işletmenin üretim, hizmet veya ticaret olabilmesi,
- KOSGEB tarafından desteklenmeyen sektörler(sigorta, finans, hayvancılık gibi) dışında kuracağınız işletmeler.
Destek Hangi Giderleri Kapsıyor.
Destek, KOSGEB Girişimcilik Desteği başlığı altında üç başlık altındaki yapılan ve iş planı ile projelendirilmiş giderleri kapsıyor. Bunlar;
- kuruluş dönemi resmi giderleri için 2.000 TL,
- kuruluş dönemi makina, techizat, ekipma, ofis donanımı için 18.000 TL,
- işletme giderleri için 30.000 TL
olmak üzere toplamda 50.000 TL destek alabilmek mümkün.
Ayrıca 2. basamakta değinilen kuruluş dönemi makine, techizat, ekipman ve ofis donanımı giderleri için 18.000 TL’lik geri ödemesiz hibe desteğine ilaveten 100.000 TL’ye kadar yine bu guruptaki giderler için fatura karşılığı geri ödemeli kredi desteği alabilmeniz mümkün.
Girişimcilik Eğitimi
Bu desteğin ilk şartı olan uygulamalı girişimcilik eğitimi KOSGEB tarafından organize edilerek hizmet sağlayıcılar olarak İşKur, Abigem, Belediyeler, Odalar vb. kuruluşlar ile ortaklaşa verilmekte ve kursu başarı ile tamamlayanlara katılım belgesi veya sertifika verilmektedir. Ayrıca Üniversitelerde verilen girişimcilik dersleri sonunda, dersi geçenler için KOSGEB’den sertifika verilmiş ise bunlar da kabul edilmektedir.
Nasıl Başvuru Yapılır
Eğitimi tamamladıktan sonra kuracağınız işletmenizi KOSGEB resmi web sitesinde üst menüde “Girişimci / Kobi Giriş” kısmandan kobi sistemine kayıt olup, başvrunuzu kayıt ettikten sonra çıktılarla birlikte istenen belgeleri teslim edersiniz. Daha sonra size bir uzman atanır ve KOSGEB üyeliğiniz aktif hale getirilir. Artık bu destekten ve diğer desteklerden yararlanmaya hazırsınız.
Bu 50.000 TL hibe desteğini almak için başvurmanız gereken “girişimcilik desteği” ancak hazırlayacağınız “iş planı” ile mümkündür.
İş Planı Hazırlama
Gerek uygulamalı girişimcilik eğitimi gerekse internetten bulacağınız dökümanlar ile “KOSGEB iş planı hazırlama” mümkün olabilmekte.
Yeni Girişimciler İçin KOSGEB Desteği
İçerisinde bir miktar girişimci ruh ve kendi işinin patronu olma arzusu olan kişiye girişimci diyoruz. Bir aşkınız vardır kendi işinizi kurmaya dair. Planlarınız hazır, hayalleriniz çantanızda, her an girişebilecek durumdasınızdır ama tek eksiğiniz genelde başlangıç sermayesidir.
Burada başka bir çok alternatif düşünülür. Bazen eş, dost, akrabadan borç alınır, bazen banka kredisine başvurulur. Bir şekilde başlangıç sermayesi tamamlanarak işletmenizi yada girişiminizi hayata geçmek için para kaynağı bulmaya çalışırsınız.

Acı olan şudur ki yeni kurulan girişimlerin yaklaşık %40 ı ilk 6 ayda iflas edip, batmaktadır. Zira genelde bu şekilde bulunan para ile kurulan yada elde avuçta ne var ise onunla kurulan işletmenin para kazanıp kara geçmeye başlaması genelde 1 yılı bulur. Fakat bu sürede genel işletme giderleri dediğimiz sabit giderler devam eder. Kiranız, elektrik, su ve telefon faturalarınız para kazanmanıza bakmadan gelir. Ödemezseniz iş yapamazsınız. Ödeseniz ay ve ay daha fazla borç almak zorunda kalırsınız. bunun yanında yaptığınız iş içinde paraya ihtiyaç duyarsınız.. Satışı, hizmet yada üretim için ihtiyaç duyduğunuz kaynağa ulaşamazsanız işinize devam edemezsiniz derken zor duruma düşer ve işi döndüremez hale gelirsiniz.
İşte bu aşamada kuruluş masraflarınız, demirbaşlarınız ve aylık işletme giderlerinize destek sağlayan KOSGEB yeni girişimci desteği imdadınıza yetişebilir. Ayrıca bu desteğin verilmesi için gerekli olan uygulamalı girişimcilik eğitimi ile bir girişimcinin bilmesi gereken temel bilgileri öğrenebileceksiniz. Ayrıca bu kosgeb girişimci desteklerine başvuru için hazırlayacağınız proje olan iş planı sayesinde girişiminizi fikirden gerçeğe dönüştürme ve geliştirme sürecini projelendirerek bir projeksiyon oluşturabilirsiniz.
İş planı ile önünüzdeki 1 yılı hem fikir hemde nakit olarak değerlendirerek, başarılı bir girişim oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda size bu KOSGEB Desteğini geri ödemeli ve geri ödemesiz hibe olarak sunacağı destekler sayesinde işletmenizin devamı için nakit sağlayabileceksiniz.
KOSGEB desteği, iş planı hazırlama ve girişimcilik kategorilerindeki yazılarımı inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
KOSGEB Yeni Girişimci Desteği Başvuru Şartları
Kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak içerisinde girişimci ruhu barındıran bir çok kişinin hayalidir. Lakin bu iş kurma fikrini hayata geçirebilmek için girişimde bulunan ve adım atan cesur ama planlı kişiye de girişimci diyoruz. Peki yeni girişimimizde KOSGEB desteklerinden yararlanmak nasıl olacak?
Artık kendi işinizi kurmak için fikren hazırsınız diyelim. Yapacağınız işi belirlediğiniz, bu iş ön araştırmaları, mevcut piyasayı(pazar durumunu), kendinizce gördüğünüz fırsatları ve tehditleri değerlendirdiniz. Uygun yer, uygun zaman ve başlangıç sermayesi işini projelendirdiniz ama daha iyi şartlarda işe başlamak ve işinizi hızla büyütmek için destek veya hibelerden yararlanmak istiyorsunuz. İşte sizin imdadınıza yetişecek bir uygulama KOSGEB YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ.

Peki bu KOSGEB Girişimcilik Desteği Başvuru Şartları neler?
Öncelikle ve birinci şart Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini almış ve kurs sonunda verilen sertifikayı yada katılım belgesini elinizde bulundurmanız lazım. Bu eğitimler KOSGEB ile akredite eğitim kuruluşları, Ticaret odaları, İŞKUR, Belediyeler, Sivil toplum örgütleri, Abigem ve Üniversiteler gibi kuruluşlar arasındaki anlaşmlar ile düzenlenmekte. BU eğitimleri Kosgeb resmi web sayfasındaki “Duyurular” linki altındaki “uygulamalı girişimcilik eğitimi duyuruları” bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi nedir?
Duyurulardan takip ederek katılabileceğiniz kursu belirledikten sonra genelde bir mülakat ile karşılaşıyorsunuz. Zira kurs katılımcı sayıları 25 kişiden oluşmakta ve başvurular çok fazla olduğu için eleme yapılmaktadır. Bazen yazılı bazen sözlü olabilen bu mülakatın önce yazılı ardından sözlü şeklinde olduğu zamanlarda oluyor. Bu kurs eğitim seçmelerinde daha çok sizin geçmişiniz, girişim fikriniz, yapacağınız işle ilgili birikiminiz gibi daha çok sizin girişimci yönünüzü ortaya çıkarmaya çalışan sorularla muhatap olacaksınız.
Eğitime kabul edilmeniz ardından 72 saat sürecek uygulamalı girişimcilik eğitimi ile sizlere, bir iş kurma fikrini olgunlaştırarak başarılı bir girişime çevirmenize yardımcı olacak İŞ PLANI hazırlama yetisi kazandırılmaya çalışılacak.
Artık projenizi yada destek başvurusuna esas teşkil eden girişimci iş planınızda detaylandırmanız gereken aşağıdaki kalemlerde desteklenirsiniz.

Burada işletme kuruluş desteği olarak ayrılmış kısımda kuruluş aşamasındaki noter, maliye, oda, ruhsat vb. kuruluş giderlerinizin KDV hariç kısmının %60’na destek alabiliyorsunuz. tabi kadınlar ve bedensel engeli olan girişimci arkadaşlarımız için destek oranı %80 iken, özellikle doğu illerini kapsayan 3. ve 4. bölgelerde destek oranları %10 daha fazla olmakta.
İşletmenizi açmanız sırasında yapacağınız temel yatırımlar ki bunlar makine, teçhizat, ekipman, donanım, yazılım, araç-gereç giderleri olup bunlar için ilgili oranda destek alabileceksiniz. Bu yatırımlar için alabileceğiniz desteğin üst limiti 18.000 TL iken aylık bazda işletme giderleriniz içinde 30.000 TL üst limitli destek alabilirsiniz. Bu desteklerde önce ilgili ürünü veya hizmeti satın alıp faturasını elinizde bulundurmanız ve banka dekontu ile ödemenizi belgelendirmeniz arkasından ödeme için başvuru yapabildiğinizi hatırlatalım.
Böylece işini kuran girişimciye 50.000 TL hibe konulu KOSGEB girişimci desteği tamamlanmış oluyor.
Bunlar yanında yine kuruluş döneminde yada oluşturduğunuz iş planı proje periyodu içerisinde herhangi bir zamanda kullanabileceğiniz sabit yatırımlar için geri ödemeli bir destek bulunmakta. Bu destek esasında bir banka kredisi olup, bankadan alacağınız kredinin faizini KOSGEB’in karşıladığı bir yöntemdir. Bu destek için alacağınız kredi için bankaya teminat vermeniz gerekmekte. Alternatif olarak KGF olarak bilinen kredi garanti fonundan komisyon karşılığı teminat mektubu alabilmeniz mümkün.