İş Planı Örnekleri
Yeni girişimci desteği için hazırlamamız gereken proje için iş planı örnekleri ile üzerinden çalışıp bu süreci kolaylaştırabiliriz.
Burada değineceğimiz iş planları, daha önce KOSGEB girişimcilik desteği veya diğer hibeler için hazırlanmış örnek projeler olup, sizlere iş planı hazırlama konusunda örnek olması, fikir vermesi ve üzerinden çalışmanız içindir.
Yoksa piyasa da çok yanlış anlaşıldığı üzere, adını soy adını değiştir ve iş planını kullan diye bir şey yok maalesef. Her iş planı sadece işe değil, işi yapacak girişimciye, girişimcinin geçmişi, eğitimi, tecrübesi gibi konulara, işin yapılacağı yere, yapılış şekline, sermaye ve destek şartlarına, eleman ve yönetim durumuna, rakiplere, yapılacak pazarlama çalışmalarına ve sürece göre farklılık gösterecektir.
İlgili Yazı: KOSGEB Desteği ile İş Kurmak
Bu nedenle daha önceki yazılarımızdan bulabileceğiniz kılavuzu okumanızı, iş planı örnekleri içerisinden iş fikrinize yakın olanlarından bir kaçını okumanızı, boş iş planı indirip üzerine notlar almanızı ve daha sonra bu notlarınıza adım adım çalışarak iş planınızı son aşamaya getirmenizi tavsiye ederiz. Eğer kendiniz hazırlayacaksınız, bu iş planı hazırlama süreci için kendinize en az 10 gün vermenizi tavsiye ederiz.
Öncelikle kendinize bir öz geçmiş yani CV hazırlamak ile iş başlayın. Önce kendinizi, geçmişinizi, tecrübelerinizi ve birikimlerinizi ortaya koyun, yani girişimci olarak siz tam olarak nasıl birisiniz. Daha sonra iş kurma aşamasında yapacağınız masrafları alt alta yazın. İş kurma masrafları, resmi işlemler, muhasebe ücreti,iş yeri kirası, depozito, stopaj, varsa hava parası, iş yerini hazır hale getirmeniz için gerekli dekorasyon masrafı, ofis mobilyaları, makine, teçhizat, ekipman, eleman ihtiyacı, çalışma saatleri, iş yerinde yeme içme ihtiyaçları, sigorta sorumlulukları, iş yeri güvenliği ihtiyaçları, reklamasyan, kartvizit, broşür, web sitesi, marka ne olacak, markalaşma, web sitesi, sosyal medya, SEO veya internet reklamları, rakipler, ürün satış fiyatı, ürün maliyeti, satış adedi ve kar marjı gibi bir çok detayı rakamsal olarak kağıda dökün. Ayın 30 gün, günün 24 saat olduğunu unutmayın.
Bunları da yazıktan sonra, boş iş planına göz gezdirin, iş planı hazırlama klavuzunu okuyun ve boş iş planına notlar alın. Daha sonra kendinize yakın hissettiğiniz iş planı örnekleri içerisinden seçtiklerinizi okuyup, boş iş planına notlar almaya devam edin. Artık iş planınızın ana taslağı hazır. Haydi üzerinde biraz daha çalışın, bir bütünlük oluşturacak şekilde tamamlayın.
Gerek bu iş planı hazırlama sürecinin uzun ve zorlu olması gerekse zaman nedeniyle bu konuda profesyonel ve uzman bir İş planı danışmanından destek alabilirsiniz. Bu sayede hem daha hızlı, daha verimli ve destek almanızı kolaylaştıracak bir iş planı projesi hazırlamış olursunuz, hem de zamandan kazanırsınız.
Örnek İş Planları
- E-ticaret iş planı: İnternetten satış üzerine bir girişim başlatmak isteyenler için ideal bir iş planı örneği. Ayrıca mevcut işini internete taşımak, e-ticaret sitesi kurmak, online mağaza açmak isteyen işletmeler de bu iş planından faydalanabilir.
- Çiğ Köfte İş Planı Örneği
- Tekstil Atölyesi İş Planı Örneği
- Mobilyacı İş Planı Örneği
- Mühendislik Firması İş Planı Örneği
- Berber ve Kuaför Salonu İş Planı Örneği
- Oto tamir ve bakım İş planı Örneği
- Yedek Parça Satış İş Planı Örneği