KOSGEB Danışmanı Nedir? Nasıl Olunur?
Alanında uzman ve tecrübeli kişilerin KOSGEB danışmanı olarak sunduğu profesyonel danışmanlık hizmetleri sayesinde destek ve hibelerden yararlanmak daha da kolaylaşmaktadır.
Ana amaçları size bu konularda fikir vermek, iş kurma sürecinizde size rehberlik edip iş planı hazırlama konusunda fayda sağlamak, kurulu işinizi geliştirmek içinde yol gösterici olarak sizi ileriye taşımaktır.
Her işte olduğu gibi özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren danışmanlara daha çok ihtiyaç hissedilebilmektedir. Yeni bir marka yapacağınızda marka danışmanı, tasarım danışmanı ve marka vekili ile çalışmak nasıl daha profesyonel bir sonuç çıkaracak ise aynı şekilde yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilerin de KOSGEB yeni girişimci desteği ile iş yeri açmak için ve iş planı hazırlamak için bir iş planı danışmanı ile çalışmaları daha fazla ve etkili sonuçlar doğuracaktır.
Anlatılınca genelde çok basit gelen konular, ilk defa yaptığınızda zor olabilmektedir. KOSGEB destekleri ve hibe gibi konularda ise daha fazla detay vardır. defalarca il hizmet müdürlüğüne gidip gelerek vakit ve emek kaybı yaşayıp yılmak yerine uzman desteği ile daha kısa sürede ve kolaylıkla desteklerden yararlanmanız mümkün olacaktır. Elbette her hizmetin bir ücreti ve size bir maliyeti var. Ama, işinize dışarıdan bir profesyonel bakışın faydaları, ayınızı hatta aylarınızı alabilecek bu iş planı hazırlama, sunam, düzenleme, tekrar sunma gibi işlemlerin size uzun vadede fırsat maliyeti daha da külfetli olacaktır.
İlgili yazı: Hemen Başlayabileceğin 15 İş Fikri
Bu işlerin dinamiği, neler yapılabilir, nasıl destek alınır, sizin iş fikriniz yada işiniz için hangi destekler uygun, bu konularda süreç nedir, hibe ve geri ödemeler nasıl oluyor, nasıl KOSGEB’e kayıt olunur, Kobi beyannamesi nasıl doldurulur, kobi projesi nasıl yazılır, genel desteklerden nasıl yararlanılır, araştırma geliştirme faaliyetleri için Ar-Ge desteği nasıl projelendirilirir, yeni girişimci iş planı nasıl hazırlanır gibi bir çok başlıkta KOSGEB danışmanı profesyonellerden yardım alabilirsiniz.
Bunların yanında, markalaşma, marka tescili, internette yer alma, sosyal medya, SEO ve internet reklamları, patent, iş kurma, e-ticarete girme, sanal ofis, ofis seçimi, home ofis çalışma, yalın girişim, iş geliştirme ve diğer konularda bizden destek alabilirsiniz. Yukarıdaki menüde yer alan hakkımızda ve iletişim bölümlerinden bizimle kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızı takip ederek, güncel girişimcilik konulu yazılarımızdan bilgi ve ilham almaya devam edebilirsiniz.
İş Planı Danışmanı
Yeni bir girişim arifesinde olanların iş fikrini geliştirmek ve iş kurma aşamasına geçirmek için bir iş planı danışmanı ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz.
Zira ülkemiz iş dünyası ekosistemi içerisinde henüz tam olarak bilinmeyen ve kültürü oluşmamış olan iş planı hazırlama kavramı için yeterli bilgi, tecrübe ve ilham bulunmamaktadır.
Hepimizin abi para olacak var ya diye başlayan onlarca “iş fikri?” vardır. Aslında bunlar iş fikri mi yoksa hayal mi çok tartışma götürür. Bu konuda şöyle yapardım, şöyle bir iş yeri açardım cümleleri hayal olup hayalcilerin sözleri iken, ben bu işi böyle yapıyorum, yada yarın şöyle yapmaya başlayacağım sözleri ise girişimci sözleridir.
İşte bu iş fikirleri arasından girişimcinin kendisine, kişiliğine uygun olarak gördüğü, yaparken keyif alacağını ve para kazanabileceğini düşündüğü iş fikrini seçmesi ile başlar her şey.
Daha sonra, bu iş fikrini nerede açacak, nasıl çalışacak, müşterileri kimler, rekabet, satış fiyatı, pazarlama araçları, eleman ve finansman ihtiyacı, satış kanallarını genişletme, işi oturtma, işi daha da büyütme gibi bir çok detayın tartışıldığı bir iş planı ile girişimini detaylandırır. Bu detaylı iş kurma projesi sayesinde, işin yapılabilirliği yanında yapmalı mı sorusuna da cevap aranır. Eğer yapmalı ise nasıl yapmalı, adım adım hangi aşamaları geçmeli, kimlerle network oluşturmalı, kimlerle iş birliğine gitmeli gibi planlamaları yapmalıdır.
İşte bu bir işin kurulmasından geliştirilmesine kadar olan süreçte çıkabilecek fırsat ve tehditleri öngörmeye odaklı çalışmayı daha profesyonel yapmak, doğru soruları sorarak bize yol göstermesi, deneme yanılma ile değil, planlama ile iş yapmamızı sağlamaya yardımcı olması açısından bir iş planı danışmanı ile çalışmak çok önemlidir.
Elbette her danışmanlık gibi bu hizmetin de bir maddi külfeti ve ücreti var. Ama hataları yolda yapmak yerine, yada en doğru strateji ile işe başlamak yerine rastgele dalmanın size uğratabileceği zarar, yada kazanabileceklerinizden kayıp maliyeti daha da büyük olacaktır.
Özellikle KOSGEB girişimcilik desteği almak isteyen girişimciler için yeni girişimci desteği başvuru şartı olan iş planı için konusunda uzman bir KOSGEB danışmanı ile çalışarak iş planı projesi hazırlamak çok doğru bir karar olacaktır. Diğer taraftan bu tarz iş planı danışmanı kişilerin size sunabileceği marka seçimi, markalaşma, internet kanalları, sosyal medya, SEO, patent, pazarlama, reklam, internetten satış gibi güncel kanallar ve konularda size danışmanlık yapması ile daha da fayda sağlayabilirsiniz.
İster kendiniz hazırlayın isterseniz bir danışmandan profesyonel destek alın, iş planınıza özen gösterin ki, yolda değil başta düşünüp karar verme şansınız olsun.
KOBİ Danışmanı
Kobi danışmanı nasıl olunur aslında belgelendirme olarak bir çok kurumdan eğitimlere katılıp sertifika alabilirsiniz. Örneğin ben Aknet Akademi ve Başkent Üniversitesinin ortak düzenlediği KOBİ Danışmanlığı eğitimine katılmıştım. Ama tabi ki eğitim tek başına yeterli değil, kobi ve girişimcilik ekosistemini anlamalı, üretim, kalite, pazarlama, satış, müşteri ilişkileri, organizasyon, tedarik vb. bir çok kavramda fikir sahibi olmalısınız.
Bunun için öğrendikleriniz yanında pratik tecrübeleri dinlemeli, mümkün olduğunca çok firma ziyaret etmeli, ve spesifik karşılaştığınız problemle ilgili fikir sahibi kişilere hızlıca ulaşmalısınız. yani ne kadar çok yüzerseniz o kadar iyi yüzücü olma ihtimaliniz artacağı gibi ne kadar çok KOBi ile haşır neşir olur, onların problemlerini bulmaya çalışır ve çözümler üretirseniz o kadar iyi kobi danışma olma ve iyi bir kobi danışmanlığı ücreti kazanma şansınız olur. Aynı şekilde KOSGEB hibeleri çalışarak hibe danışmanı, TÜBİTAK projeleri çalışarak ve üreterek proje danışmanı, İŞKUR; SGK ve diğer devlet desteklerine danışmanlık yaparak kobi destek danışmanı olursunuz.