KOSGEB Girişimci Desteği İş Planı Hazırlama

Daha önceki yazılarımızda da yer verdiğimiz iş planı, bildiğimiz gibi aklımızdaki bir iş fikrini kağıda dökerek oluşturacağımız bir projeksiyon idi.

Bu projeksiyona bakarak iş fikrimizi olgunlaştırarak, yapılabilirlik üzerine fikirler edinebiliyorduk. KOSGEB Yeni Girişimci desteğine başvuracak arkadaşlar için istenen iş planına detaylı göz atalım.

İş planları çok farklı görsel ve editöryal konseptlere sahip olmakta, çok çeşitli metotlar ile yazılabilmektedir. Türkiye’de çok fazla örnekleri olmamakla birlikte, yazı dizilerimizi takip ederek iş planı hazırlama konusunda detaylı bilgiler edinebilir, boş iş planı ve iş planı örnekleri ile kolaylıkla kendi projenizi detaylandırabilirsiniz.

Ama Kosgeb ise Avrupa Birliği hibe ve desteklerine esas olan iş planı ve nakit akış tablosu formunu kullanmaktadır. Bu iş planını kosgeb.gov.tr adresindeki “Destekler” sekmesi altındaki “Girişimcilik Destek Programı” linkini açtığınızda, sayfanın altındaki bağlantılardan edinebilirsiniz. Burada özellikle ve öncelikle “Girişimcilik Destek Programı Uygulama Esaslarını okuyarak incelemenizi tavsiye ederim. Zira bu desteğin yönetmeliği bu olup, destek burada yazan koşullara ve şartlara göre verilecektir.

Gelelim KOSGEB iş planı nedir ve nasıl hazırlanır sorunumuza,

KOSGEB resmi web sayfasına “KOBİ/Girişimci Giriş” linki ile kayıt olup giriş yaptığınızda açılan sayfada sol tarafta “Yeni Girişimci Desteği Girişimci Başvurusu” linki çıkacaktır. boş haliyle 9 sayfa ve 7 bölümden oluşan bir word dosyasıdır. Bu dosyada boş bırakılmış yerlere ilgili verileri ve bilgileri yazarak oluşturacağınız iş planınız 25-35 sayfayı bulacaktır.

İlk sayfada, girişimcinin adı soyadı, iş fikri ve işin adı yazılacaktır.  Bu kısım en son doldurmanız, bütünlüğü korumanız açısından önemli. Aşağıda girişimci iş planında yer alan 4 bölümü nasıl dolduracağımızla ilgili ipuçlarını bölüm bölüm vermeye çalışacağım.

Adım Adım KOSGEB Yeni Girişimci Desteği Başvurusu

Bölüm 1 Genel Bilgiler

Bölüm 2 Girşimciye/Ortaklarına ve İşletmeye Ait Bilgiler

Bölüm 3 Pazar ve Pazarlama Planı

Bölüm 4 Üretim Planı

Bölüm 5 Yönetim Planı

Bölüm 6 Finansal Plan

Bu bölümleri yazmaya başlamadan önce bir word tabanlı boş iş planı indirmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

KOSGEB yeni girişimci desteği yada diğer desteklerden yararlanmak isteyenler yanında girişimi için bir yol çizerek, ileriye dönük projeksiyon oluşturmak isteyenler için iş planı (business plan) çok önem arz etmektedir.

İlgili konu: İş Planı Örnekleri

Ülkemiz iş kültürü içerisinde fazla yer almadığı ve yeni yeni yer etmeye çalıştığı için iş planı yazmak çoğu girişimci için çok zor olmaktadır. İşte bu amaçla KOSGEB, yeni girişimci desteğinden faydalanmak isteyenler için Odalar, Üniversiteler, Belediyeler, sivil toplum örgütleri gibi kurumlar aracılığı ile düzenlediği “uygulamalı girişimcilik eğitimi” sayesinde iş planı hazırlamayı ve bu iş planına konu olana alanlar hakkında farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir.

Blog konularımız arasında yer alan iş planı hazırlama kategorisinde, adım adım KOSGEB Girişimcilik Desteği iş planı hazırlama konusunda yazılar yayınladık. Bu yazılarda bölüm bölüm ilerleyerek iş planınızı kolayca oluşturmanıza yardımcı olmak amaçlanmıştır.

Bu uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmış kursiyer arkadaşlar daha net görmüşlerdir ki, daha önce karşılaşmadıkları pazar araştırması, rekabet analizi, yönetim, üretim ve hizmet sunum süreci, iş fikrini ifade etme, finansal plan yapma, maliyet analizi vb. bir çok yeni kavramla karşılaştılar. bu kavramların her bireri sizlerin aklınızdaki iş fikrinizi olgunlaştırmanız, enine boyuna analiz etmeniz ve girişimci olarak başarılı olmanız için önceden bir planlama yapmanızı sağlamaya yönelik bilgilerdir.

Niçin İş Planı

Çoğu girişimci bu iş planını bir formalite olarak görmesine rağmen esası itibari ile bu sizin girişimcilik yolunda atacağınız adımlara ışık tutan bir plandır. Ülkemizdeki girişimlerin başladıktan 6 ay sonra %60’ı gibi büyük bir oranının kapanıyor olması, yani açık ifade ile her 10 yeni kurulan işletmeden 6’sının batması çok acı bir gerçektir. Bu işletmelerin batması esası itibari ile finansal ve işsel olarak zamana yayılmış bir planları olmadığı için, henüz para kazanmaya başlamadıkları aylar içinde borç batağına düşmeleri ve sonunda enerjilerini de biterek daha önce çalıştıkları sigortalı işlerine geri dönmelerine neden olmaktadır.

İş Planı Neden Hazırlanır?

Kosgeb İş planı hazırlama konusunda bölüm bölüm yazdığımız sayfaları inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Ülkemiz malum girişimcileri ile meşhurudur. Herkesin yapmak istediği bir iş, yada denediği bir iş vardır. Peki neden çok başarılı olmuş, kendini Dünyaya duyurmuş girişimler çıkmaz ülkemizden? aslında elbette birçok neden var ama ana neden bir iş planı çerçevesinde iş fikrini olgunlaştırıp projelendirmemiş olmak gelir.

Her iş aslında bir fikir ile başlar. Bu fikir çoğunlukla sadece fikirde kalırken bazıları bunu hayata geçirir ve işte o hayata geçirenlere girişimci diyoruz. Girişimci, yeni bir iş fikrini hayata geçirmek için yola çıkıp, risk alıp emek harcayan kişidir en kısa tanımla.

Girişimci için, iş fikri, pazar ve satış henüz belli olmayan değişkenlerdir.

İşte belli olmayan değişkenlere oynadığı için aldığı riskler vardır girişimcilikte.

Bir iddia bahsi yaparken bile, geçmiş maşlar, rakip, oyuncular vs. bir çok detayı inceleyip kupon yapılırken, elbette girişimci de yeni iş fikrini hayata geçirip risk almadan bir çok detayı incelemeli ve bir kağıda not almalı.

İşte bu aldığı notlardan derleyerek oluşturduğu, kendini, iş fikrini, pazarı, rakipleri, satacağı veya üreteceği ürün ve hizmeti, ekibini, nerede nasıl yapacağını, fırsatları ve riskleri, sektörün geleceğini, başlangıç ve işletme gereksinimlerini, pazarlama ve reklamasyon gayretlerini, finansal tabloları oluşturarak meydana getirdiği projeksiyona iş planı diyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.