KOSGEB İş Planı Bölüm 3 Pazar Bilgileri ve Pazarlama Planı

KOSGEB Yeni Girişimci Desteği İş Planı hazırlayacak arkadaşlar için referans olması için yazdığımız iş planı hazırlama bölümlerinden 3.süne geldik.

Önceki bölümleri okuyarak sıradan ilerlemeniz iş planı yazma konusunda size yardımcı olacaktır umuduyla.

3. Pazar Bilgileri ve Pazarlama Planı

3.1 Pazarın Büyüklüğü, Hedeflenen Pazar Payı

Açmayı düşündüğünüz işletme bir pazarda rekabet edecektir. Bu pazar yurt içi veya yurt dışı olabileceği gibi karmada olabilir. Yada ürün pazarı veya hizmet pazarı olabileceği gibi her ikisini de kapsayacak şekilde olabilir. Ulusal bir pazar hedefiniz olabileceği gibi, lokal ve daha spesifik bir pazarı hedeflemiş olabilirsiniz.

Burada hedeflediğiniz pazarın büyüklüğü ve bu hedef pazardan ne kadar pay almak istediğinizi belirtmemiz gerekiyor. Pazar büyüklüğü için hedeflediğiniz pazar ile ilgili istatistikleri, resmi kaynakları, odaları falan kaynak alarak tahmini bir pazar büyüklüğünü rakam olarak ifade edebiliriz. Pazar payı ise daha çok yüzde oranı şeklinde verilse daha etkili olabilir. Bu oran ise hedeflediğiniz ciro rakamlarının, ortaya koyduğunuz pazar büyüklüğü rakamına bölünmesi ile bulunabilir.

3.2 Pazar Profili

Nasıl her birimizin bir Facebook profili var ise, her pazarında kendine özgü bir profili vardır. Pazarın genel eğilimi, pazarda işlerin nasıl yürüdüğü, rekabetin nasıl olduğu, yeni firmaların pazarda yer edinme durumları ve süreçleri, pazarı oluşturan müşteri profili, bu profil gurubunun önümüzdeki yıllarda beklenen gelişimi vb. detaylar üzerinden bir pazar profili çıkarabiliriz.

Örneğin “öğretmen adaylarına”  yönelik bir hizmet sunma çabası içinde iseniz, bu pazardaki adayların cinsiyet dağılımı, yaş oranları, harcama eğilimleri vs. irdelenmeli. Ayrıca her yıl mezun olan kişi sayısından, atanan öğretmen sayısının çok az olması muhtemel öğretmen adaylarını hızla arttırmaktadır. buda pazarı hızla genişletirken, adaylar arasında artan rekabet harcama meylini arttırmaktadır. Bu bir pazar için fırsattır.

İlgili Yazı: Girişimcilere Tavsiyeler

Ama eğer siz asker ürünleri üretmek yada satmak için bir asker ürünleri mağazası açacaksanız, askerlik sürelerinin kısalması, kısa dönem yapanların artması, bedelli askerlik ve profesyonel askerliğe geçişin hızla artması pazarın ne kadar küçüldüğünü ifade eder ki buda bir pazar için tehdittir.

3.3 Rakip Analizi

Pazar profilinizi ve hedef pazarınızı belirlediğiniz zaman bu pazarda sizin girişiminize konu olan faaliyeti yapan mevcut ve muhtemel firmaları isim isim yazmalısınız. Eğer çok ise bunları belirli başlıklar altında toplayabilirsiniz, franchise olanlar, aile işletmeleri, çalışanların çalıştırdığı işletmeler vb. gibi. Bu alt alta yazdınız rahiplerin genel bir profilini çıkartmalısınız. Pazara yaklaşımları, eksikleri, avantajları gibi rekabet için ipucu olabilecek başlıkları tanımlamalısınız.

3.4 Üretim/Pazarlama/Satış Hedefleri

  Aslında önceki hedeflenen pazar payı kısmında bu konuya biraz cevap vermiştik, ama burada daha da detaylandıracağız. Sadece oran veya miktar olarak değil aynı zamanda satış yapma şekli, satış kanalları gibi hedeflerimizi de yazacağız.

3.5 Sektörel Gelişmeler, Fırsat ve Tehditlere İlişkin Değerlendirmeler

   Baştan beri yazdıklarımızla belirli bir sektörü ana faaliyet konusu etmiştik. Şimdi bu sektörle ilgili öngörüleri, raporları vs. inceleyerek oluşturduğumuz projeksiyon ışığında sektörel gelişmeleri belirleyeceği, Sektörün büyüme hızı, nereye gittiği, global çağda değişimi vs. gibi. Bunlarla birlikte, pazar profili, müşteri beklentileri, rakiplerin analizi bilgilerini de göz önüne alarak fırsatlar ve tehditleri yazacağız. Kısaca S.W.O.T. analizi yapabilirsiniz.

3.6 Beklenmedik Durumlara İlişkin Öngörüler

Beklenmedik durumlar ekonomik kriz, iç savaş vb. herkesi etkileyen sorunlar olabileceği gibi, kaza, hastalık gibi sadece bizi etkileyecek durumlar olabilir. Kişisel durumlara karşı sigorta-bağkur gibi sosyal güvenceler, ferdi kaza sigortası gibi ekstra önlemlerin alınacağına değinilebilir.

Ekonomik kriz gibi nedenler önceden kestirilmesi ve kişisel olarak önlenmesi mümkün olmayan durumlardır. Böyle durumlar için minimum borç stoku ile çalışmak, gelir-gider dengesini gözetmek, sürekli olarak belirli oranda kötü günler için ihtiyat akçesi ayırmak önlemleri alınabilir. Bu ihtiyat akçesi bir rakam olabilir, aylık 200TL gibi yada aylık cironun veya karınızın %10’u gibi bir oran olabilir. Bu oran her ay banka hesabında ayrılarak biriktirilmelidir.

İşyerinizi bir iş yeri sigortası ile korumanın yanında mesleki sorumluluk sigortası ile işinizi yapmanız sırasında oluşacak olumsuzluk ve riskleri minimuma indirebilirsiniz.

3.7 Ürün/Hizmet Tanımı

   Bu başlık altında girişiminizin konusu olan ana faaliyetinizi oluşturan sunacağınız hizmeti, satacağınız yada üreteceğiniz ürünü detaylandıracağız. Eğer bir hizmet işi yapacaksanız bu hizmetin ne olduğu, ürün ise ürünü gözümüzde canlandırabileceğimiz şekilde anlatmanız gerekmekte.

3.8 Ürün/Hizmet Fiyatının Nasıl Oluşturulduğu

   Bir önceki başlıkta detaylı olarak tanımladığımız, işletmenizin konusu olan hizmet veya ürün için planladığınız satış fiyatı ve bu fiyatı nasıl belirlediğinizi detaylandırınız. Örneğin hizmet ise, piyasadaki fiyatlar, sizin maliyetiniz ve hedeflediğiniz kar oranı gibi unsurları göz önünde bulundurarak belirlemelisiniz. Ürün ise daha çok üretim maliyeti devreye girmekte. Hizmet veya ürünün üretim maliyeti için, üretime konu olan üretim maliyetleri ve genel işletme giderlerinizin toplamının, üretmeyi düşündüğünüz aylık ürün sayısına bölerek bir adet ürün için üretim maliyetini bulabilirsiniz. Bunun üzerine vergiler ve kar marjınızı ilave ederek satış fiyatını belirleyebilirsiniz. Tabi ki bu kar marjının az veya çok oluşu, piyasa şartları, rakipler ve rekabet stratejiniz ile belirlenecektir.

 3.10 Müşteriye Ulaşım Kanalları

Yukarıda belirlediğimiz hedef pazarımızdaki potansiyel müşterilerimize nasıl ulaşacağız, işte en önemli başlıklardan bir tanesi bu. Yani diyelim ki,  özel dizayn ayakkabı üretiyoruz ve potansiyel müşterilerimiz üst gelir gurubundaki bayan müşteriler. Nasıl ulaşacağız bu guruba, sanayide üretim için açtığımız atölyemize gelmelerini bekleyemeyiz. ya toptan olarak bu guruba ürün satan high street shop dediğimiz AVM yada cadde mağazalarına vereceğiz onlar müşteriye satacak yada perakende olarak satıp kaymağın çoğunu yemek istiyorsak müşteriye direkt biz ulaşacağız.  Benzeri bir dizayn ayakkabı mağazasını biz açacağız ki, bu gerçekten yeni bir girişim için büyük bir maliyet olur. alternatif olarak e-ticaret mağazası, yani online satış yapabileceğiniz bir internet mağazası açarak ürününüz geniş kitlelere tanıtabilirsiniz.

3.11 Ürün/Hizmet Tanıtım Planı

Ana faaliyet konumuz olan ürün veya hizmeti belirlediğimiz kanallardan müşteriye ulaştırmak için öncelikle hedef müşterilere tanıtmak gerek. Bu tanıtım reklam, promosyon, broşür dağıtama, internet reklamı vb. şeklinde olabilir.

Ama aslında en önemli konu, gelen müşteriyi mutlu ve memnun edip devamlı müşteriler oluşturmaktır. Burada müşteri memnuniyeti için yapılabilecekler ve sadakat programları uygulanabilir.

1.2 İşletmenin Faaliyet Konusu

Bu başlık altında iş fikrimizi olgunlaştırarak meydana getirdiğimiz girişimimizin esas faaliyet konusunu ifade etmeye çalışacağız. Ticari hayatta elbette bir değil, birden fazla alanda faaliyet gösterilmekte. Ama her firmanın bir adet öncelikli ana faaliyet konusu olmalı, bu faaliyet konunuz iş planına ve nakit akışındaki finansal projeksiyonlara esas oluşturmakta.

1.3 İş Kurma Süreci

Bu kısımda, iş fikrinizi hayata geçirmek için yaptığınız işlem aşamalarına değineceğiz. İş fikrinize uygun olarak seçtiğiniz iş yerini, bu iş yerinin kiralama süreci, dekorasyonu, muhasebe kaydı, hangi odaya kayıt olacağı, iş yeri açma ruhsatı vs. resmi gereksinimleri nasıl yerine getireceği, ne zaman ve ne kadar sürede açılacağı, KOSGEB’e kayıt sürecini, işe başlama safhasını kısa başlıklar halinde yazabileceğiz. bu alanı çok uzatmadan sade tutmalıyız.

2.5 İşletmenin Misyonu

Bu vizyon ve misyon kısmı genelde girişimcilerin en çok takıldıkları alanların başında geliyor. Misyon, işletmenin temel değerlerini, felsefesini, duruşunu ve öngörülerini ortaya koyar.

   2.6 İşletmenin Vizyonu

Misyon kısmında yer verilen felsefe ile ulaşılmak istenen bir hedef koymaktır. Örneğin;

“Misyonumuz Çanakkale ve çevresinde yemek kalitesi, hijyen, müşteri memnuniyeti ve çalışana verdiği değer ile kalitenin simgesi olan bir restoran olmak” şeklinde işletme misyonu olan restoranın vizyonu da şöyle olabilir;

“Misyonumuz ve temel değerlerimizden ödün vermeden bölgenin en çok tanınan ve en değerli markası kabul edilen restoran işletmesi olmaktır. Söz konusu bölge Çanakkale ili ve yakın Marmara Bölgesidir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.