KOSGEB İş Planı Bölüm 5: Yönetim Planı
Kosgeb Yeni Girişimci İş Planı Hazırlama konusunda yazdığımız ve kendimizce sizlere faydalı olmasını düşündüğümüz bu yardımcı bilgi makalelerimizin bu bölümü üretim ve üretim planlama kısmındaki sorulara cevap bulmak amacındadır.
BÖLÜM 5: YÖNETİM PLANI
Önceki bölümlerden gelerek detaylandırdığımız işletmemiz, hedef müşterimiz, ürün veya hizmetimiz, bunları nasıl müşteriye ulaştıracağımız belirledik. Bu bölümde, bu saydığımız işleri yapabilmek için nasıl bir idari yönetime ve hangi personellere ihtiyaç duyacağımızı belirleyeceğiz.
5.1 Organizasyon Şeması
Kosgeb girişimci desteği için başvurusunda bulunduğumuz girişimimize konu işletmemiz için iş planımızaen önemli faktörlerden birisi olan insan kaynağı bölümünü oluşturuyoruz. Bu kısımdaki planlama pzarlama, satış ve üretim bölümü kadar önem arz etmekte olup, belki daha da kıymetlidir.
Organizasyon şeması işletmemizin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının belirli bir hiyerarşi içinde belirlenmiş halidir. Burada yazacağınız kişiler yani personeller hemen alınmayacak olup, belirli bir periyod içerisinde örneğin birisi 4. ayda, 2.cisi 7. ayda gibi aralıklarla dahi alınacak olsa bu planda yer almalıdır.
Örneğin diyelim ki, tamir, bakım ve servis işletmesi kuruyorsunuz. Siz işin başında olacaksınız, bir tane motor ustası, bir tane kaporta-boya ustası ve bir tanede oto elektrik ustası ile çalışacaksınız. aynı zamanda 2 adette çırak alacaksınız. bunu şöyle yazabilirsiniz.
İşletme Müdürü / İşletme Sorumlusu
-Girişimcinin Kendisi
I———————————————-I—————————————-I
Motor Servis Bölümü Kaporta Boya Servis Bölümü Oto Elketrik Servis Bölümü
-Motor Ustası -Kaporta Boya Ustası -Oto Elektrik Ustası
I——————–I————————I
Servis Yardımcısı 1 Servis Yardımcısı 2
-Çırak -Çırak 2
Burada örneklendirmeye çalıştığımız şekilde 3 farklı ustalık alanına tabi servis bölümü, ve bunlarda kaporta boya bölümüne bağlı çalışan 2 çırak şeklinde oldu. Tabi ki sizin ihtiyacınıza ve işletme gerekliliklerinize göre çok farklı şekillerde şemayı şekillendirebilirsiniz.
5.2 Personelin Niteliği, Görev ve Sorumluluklar
İşletmemizin girişimci dahil ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarını yukarıdaki organizasyon şemasında hiyerarşik olarak sıraladık.
Bu bölümde personellerin nitelikleri neler olacak, görevleri ne olacak, hangi işleri yerine getirecekler ve onları işe alırken dikkat edeceğiniz detayları kısımda yazacağız. Eğitim durumu, mesleki tecrübesi, gerekli sertifikaları, mesleği öğrenme şekli gibi nitelikleri bu kısımda belirleyeceğiz. yukarıda organizasyon şemasında değindiğimiz tamir, bakım ve servis işletmesi için bu kısmı şöyle doldurabiliriz.
Motor Ustası Personel Motor Ustalık Belgesi İlköğretim