KOSGEB İş Planı Bölüm 2 Girişimciye/Ortaklarına ve İşletmeye Ait Bilgiler
Kosgeb Yeni Girişimci Desteği Başvuru proje dosyası olarak bilinen girişimci iş planı hakkında birlikte tartışarak bölüm bölüm ilerliyorduk. Geldik 2. bölüme.
KOSGEB resmi web sitesinden başvurusunu yapacağımız “Yeni girişimci desteği başvurusu” doldururken bir iş planı hazırlayıp PDF olarak yüklememiz gerekli. Boş iş planını word dosyası olarak indirdiğinizde bölüm bölüm doldurabilirsiniz.
2.1 İşletmeyi ortak ile ya da tek başınıza kurmanızın nedeni ve varsa ortaklarınızın işletmenizin başarılı olması açısından önemi:
2.2 İş Fikri ve Seçme Nedeni
İş fikrinizi kısaca anlatınız.(Kendinizi, neden bu iş fikrini seçtiğinizi, iş kurma gerekçenizi ve iş kurma motivasyonunuzun kaynağı vb.)
1. bölümü yazarken iş fikrine özet olarak değinmiştik, bu iki bölümün birbirini tamamlayıcı olması gerekiyor. İşletmenin faaliyet konusunda detaylandıracağımız bilgileri burada kısaca fikir olarak değerlendirme amaçlı değiniyoruz. Ortaya koyduğumuz bu iş fikrini seçme nedenimizi de anlaşılır ve takdir edilir biçimde betimliyoruz. Diyelim ki iş fikrimiz ev yemekleri yapan bir butik restoran, ama niye bu iş fikrini seçtik? İŞ yeri açmayı düşündüğünüz bölgede çalışan kişiler, özellikle de genç çalışan ve orta gelir seviyesinin üzerinde insanlar. bu kişiler hem yemek yapmak için elverişli değiller hem de çoğu memleketinden uzak olduğu için ev ve yöresel tatları özlüyorlar. İşte bu kişilere bu ağız tadını ulaştırmak, sürümden değil ağız tadıyla yenecek kaliteli yemekler yapmak için bu iş fikrini seçtim cümlesi mükemmel bir iş planı nedeni.
Detaylı Yazı: İş Fikri ve Seçme Nedeni
2.3 Başlangıç Sermayesi
İşin Kurulumu için gerekli olan başlangıç sermayesi ne kadardır, siz ne kadar sermayeye sahipsiniz?
Başlangıç sermayesi olarak değerlendirilen giderler, işletme kuruluş harcamaları, alınacak makina, ekipman,teçhizat ve donanım giderleri ve aylık işletme giderleri oluşturulan nakit akış projeksiyonu ile ortaya çıkacak olan ve başlangıçta veya ilerleyen dönemlerde girişimcinin işletmeye koyması veya bulması gereken sermaye toplamıdır.
2.4 Özkaynak ve Finansman
Planladığınız iş için kaynağınız var mıdır? Yoksa bankadan ve üçüncü kişilerden borç alma imkanınız var mı? Kredi notunuz nedir?
Yukarıda değindiğimiz başlangıç sermayesi için sizin ne kadar paranız olduğu, bunun kaynağı, kredi veya borç ise geri ödeme takvimi gibi detaylar burada değerlendirilmelidir. İleride sermaye olarak koymak üzere kredi kullanacaksanız da kredi skorunuza değinmeniz gerekir.
2.3 İşletmen Vizonu ve Misyonu
2.4 Kısa Vadeli Hedefleri(1 yıl)
Her girişimci planladığı ve ortaya koyduğu hedeflere ulaşmak için bir girişim için işletme kurar. Kısa vadeli hedefler dediğimiz ise ilk 6 aylık hedeflerdir. Maalesef ülkemizde yeni kurulan işletmelerin %40’ı ilk 6 ay sonrasında iflas ederek, piyasadan silinmektedir. Zira işletmeyi kuracak kadar sermaye, yada sermayenin tamamı ile işletmeyi kuran girişimciler hem işletme sermayeleri kalmadığı hem de bu kısa vadeyi planlamadıkları için batmaktadır. İşte iletme kuruluşu sırasında yaptıkları yatırımlar ile piyasaya para koyan bu işletmelere ÇEREZ GİRİŞİMCİ denilmekte.
İşte bu çerezlerden birisi olmamak için ilk 6 ayı çok iyi hedeflemeli ve finansal olarak planlamalısınız. İlk ayda işletmenizin kurulumu ve gelişmesi hedefleri, neler yapmak istediğiniz ve işletmenize nasıl değer katacağınızı belirlemenizdir.
2.5 Orta ve Uzun Vadeli Hedefleri (2. yıl ve üzeri)
Orta vade dediğimiz ilk 6 ayda sonrası ile ilk 5. yıla kadar olan zaman dilimi iken, uzun vade ise 5 yıl sonrası planlardır. Bu kısım işletmenizi ileride nerelerde görmek istediğiniz, yatay veya dikey olarak nasıl geliştireceğiniz bilgilerini iş planını okuyana iletecektir.