Neredeyse Sıfır Sermaye ile Kurabileceğiniz 8 İş Fikri

Sizde milyonlarca ülkemiz insanı gibi kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak yada ek iş olarak yapıp para kazanabileceğiniz iş fikri arıyor olabilirsiniz.

Fakat harekete geçmek için doğru zamanı bekleme yanlışlığı içerisinde olabilir veya yeterli motivasyona sahip olmayabilirsiniz. Yada aklınıza yatan bir iş fikri henüz sizi cezbedememiş olabilir. O zaman buyurun, konuyu irdeleyelim efenim.

Genellikle en temel başlayamama nedeni yada mazereti olan sermaye eksikliği yani para konusu öne çıkmakta. Bir işe bir ucundan başlamak girişimciliktir ve bu emek ve zamanınızı koyup minimum para ile iş kurma anlamına gelir. Her şeyin tamam olduğu, eksiksiz bir işe başlamak ise ancak yatırım olarak değerlendirilir ki bu da çok paraya ihtiyaç duyulması demektir.

Ülkemiz şartlarında alması kolay banka kredileri, devlet destekleri, aile ve çevreden borç alabilme gibi bir çok fırsat aslında girişimcilerin para yok mazeretini geçersiz kılabilir. Bunların dışında düşük sermaye veya sermayesiz iş fikirleri de başlamanız için sizleri beklemekte.

Nasıl İş Kurulur

Neredeyse sıfır sermaye ile başlayabileceğiniz iş fikirlerine geçmeden önce, bir iş kurma sürecinde hangi adımları geçmek gerekir ona kısa bir değinelim.

  • Planlama: Her iş fikrini olgunlaştırmak ve iş kurma aşamasına gitmek için bir iş planı ve finansal plan yapmak en önemli başlangıç noktası.
  • Resmi İşler: Bir iş kurarken yapmanız gereken kayıt, başvuru ve lisans gibi gereksinimleri yerine getirmelisiniz. Şahış işletmesi veya limited şirket kurmak, vergi kaydı, oda kaydı, KOSGEB’e kayıt, muhasebeci mali müşavir tutmak, iş yeri adresi, gerekli ise iş yeri açma ruhsatı gibi resmiyete ilişkin çalışmalar.
  • Marka ve Domain: Kuracağınız işletmenin ismi ne olacak, bu ismin seçimi, mümkünse marka tescili ile kayıt edilmesi, .com ve .com.tr uzantılı alan adlarının alınması işleri.
  • Website: İş fikrinizi, işletmenizi ve müşterilerinize sunduğunuz çözüm ve faydayı ifade edebileceğiniz bir web sitesi kurulması. Bunu profesyonel bir web tasarım ajansı ile yapabileceğinizi gibi wordpress gibi ücretsiz platformlar aracılığı ile de ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Düşük bütçeli ve basit olarak başlayıp geliştirmek her zaman iyidir.
  • Ekipman: İşiniz için gerekli ekipman, donanım, makina, teçhizat ve ofis gereçleri neler olacak. Bunlar genelde sermayenizi hızla eriten gider kalemleridir. B nedenle yalın girişim yani “lean startup” felsefesi ile sadece lazım olan şeyleri alıp işinizin yürümesine etki edecek harcamaları yapmak. Tüm paranızı gösterişli bir ofis, ileride kullanacağınız hammaddeler vs. ye yatırıp nakit sıkıntısına düşmeyin. Nakit akışı candır, gerisi risk.
  • Ürün veya Hizmet: Her iş kurma fikri sonucu ortaya çıkan işletmenin ortaya bir ürün veya hizmet koyması gerekir. Bu ürün ve hizmeti iyi seçmeniz, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda ortaya koymanız, gelen geri bildirimler ışığında geliştirmeniz ve ürününüze sonsuz güvenmeniz gerekir.
  • Pazarlama: Satış yoksa iş de yoktur. O nedenle kurulduğu ilk günden itibaren ilk hedefi satış olacak yapıda bir iş fikri geliştirmeli ve kendinizi buna hazırlamalısınız. Mazeret yok, doğru zamanı ve doru müşteriyi beklemek yok, ürün ne aşamada olursa olsun hemen satışa sunmak var.

Kurabileceğiniz İş Fikirleri

Gelelim kurabileceğiniz düşük başlangıç bütçeli hatta neredeyse sermayesi iş fikirlerine.

1. Kişisel Yetenekler

Eğer kişisel yetenek ve becerileriniz var ise bunları kolaylıkla üretip satmak yada hizmet olarak sunmak üzerine bir iş fikri geliştirebilirsiniz. Örneğin resim yeteneğiniz ile resimler, çizimler ve ürettiğiniz desenler üzerinde olan ürünler tasarlayıp Trendyol, n11, dolap vb. platformlar üzerinden satabilirsiniz. Yada seslendirme için uygun sesiniz var ise seslendirme işleri alabilirsiniz. Bunlar sizin ilgi ve becerilerinize göre geliştirilebilir. Eğer ilginiz var ama henüz kendinizi yetenekli hissetmiyorsanız kursuna katılın, geliştirin. Hatta şimdi bir çok online kurs ve anlatım videoları size yardımcı olmak için elinizin altında.

2. Evde Yapılabilecek İşler

Genelde ekipman ve iş yeri gerektirmeyen veya birkaç basit şey ile yapılabilen işler diyebiliriz. Örneğin hanımlar için evde çocuk bakma veya evinde bebek bakıcılığı gibi. Etrafınızdakilere internetten bilet alıvermek, fason tekstil işi almak, ahşap oymacılığı, takı yapmak, cam silme, evde yemek yapma gibi birçok iş alanında başlayıp, kendinizi tanıtıp bu basit görünen iş fikirlerini büyük işlere çevirebilmeniz mümkün.

3. Tamir, Bakım ve Yapım İşleri

El beceriniz var veya öğrenebilecek iseniz su tesisatçılığı, mobilya montajı, laminant parke döşeme, küçük tamirat işleri, boya işleri, petek temizliği gibi bir çok iş alanı bir takım çantası ve ekipman ile yapılabilecek çaptadır. Bunların bir kısmını alıp, bir kısmına iş olduğunda ödünç alarak etrafınızda bilinirlik oluşturup bu tamirat işlerinden güzel paralar kazanabilirsiniz. Unutmayın bu işler de esnaflıktır ve ne kadar çok bildiğiniz değil işinizi ve kendinizi nasıl pazarladığınız önemlidir.

4. Danışmanlık

Danışmanlık terimi ülkemizde tam oturmamış olsa da esası itibari ile özellikle hizmet sektöründe bir konu veya alanda bilgili veya tecrübeli birisinin bu işin yapılmasına ihtiyaç duyan kişiye yardımcı olmasıdır diyebiliriz. Bu web sitesi ve seo danışmanlığından kendisine hobi bahçesi kurmaya çalışana bitki yetiştiriciliği danışmanlığına çok geniş bir yelpazeyi kapsar. Tek ihtiyacınız olan spesifik bir alanda uzmanlaşmak ve kişisel markanızı oluşturarak ilgili konuda guru kabul edilir hale gelmeniz.

5. Al Sat İşleri

Günümüzde artık bir çok ürün sıfır veya ikinci elde internet üzerinden alınır satılır hale geldi. Sizde etrafınızdan, internetten veya pazar yerlerinden ürünleri alıp yine etrafınıza veya internetten satabilirsiniz. Örneğin iPhone konusunda uzmanlaşmış bir arkadaşım sahibinden, Letgo, dolap, Facebook marketplace gibi ikinci el online pazaryerlerini araştırarak, telefoncuları dolaşarak uygun iPhone alıyor ve onları hem etrafına hem de yine aynı mecralarda satıyor. Etrafındaki herkes de onu iPhone konusunda uzman olduğu için talepte bulunuyor. Bahsettiğim iPhone örneği biraz sermaye gerektirse de siz kendinize uygun bir ürün gurubu bulabilirsiniz, yada otomobil veya emlak alım satımlarında yardımcı olarak bile güzel paralar kazanabilirsiniz. Unutmayın iş fikrinin amacı para kazanmaktır, helal yoldan para kazandıran her uğraşı değerli bir iş fikri olacaktır.

6. Mikro Girişimcilik

Herhangi bir iş fikrini mikro ölçekte yapmak veya başlangıcı mikro olan girişimlere mikro girişimcilik diyoruz. Bu evinizin boş odasını Airbnb ile kiraya vermek, evden çalışan ve ürün stoğu olmayan bir e-ticaret sitesi açmak, blog açmak, bir fotoğraf makinası alıp ürün fotoğrafçılığı yapmak yada belki ev veya arabasını ilan sitelerine koymak isteyenlerin fotoğraflarını çekip ilanlarını oluşturuvermek gibi bir çok iş fikri olabilir.

7. Blog Yazarlığı

Bir konu hakkında bilgi veren, ilham kaynağı olan, yol gösteren ve nasıl yapılır konularında zihin açan yazılardan oluşan siteye blog sitesi diyoruz. Medium, wordpress vb. mecralarda ücretsiz kullanıma başlayıp, az ilerleyince yatırım yapıp kendi domaininize taşıyabilirsiniz.

İlgili yazı: 10 Adımda Yeni Bir blog Açarak Para Kazanmaya Başlamak

8. E-ticaret

internetten satış bir web sitesi ile yada ücretsiz sosyal medya mecraları ile hemen sermayesiz başlama imkanı da sunan bir girişim türü.

9. E-mail Bülteni

Bir çok alanda internette içerik tüketiyoruz, belki girişimcilik ile ilgili konuları Youtube’da, hobiniz ile ilgili şeyleri Instagramda, şehrinizde olan şeyleri Facebook gurubunda vs takip ediyorsunuz. Ama bunların çoğu paylaşan açısından baktığınızda çok azı %2 ile %5 arası gibi takipçiler tarafından görülüyor. Oysa ilk dijital pazarlama aracı olan e-mail gönderdiğinizde açılma oranı %10-%20 arası. Siz de bir içerik planlayarak bir alanda e-mail bülteni oluşturup aboneler elde ederek bir kitle oluşturup gelire dönüştürebilirsiniz. Sosyal medya platformlarındaki hiç bir hesaba aslında sahip değilsiniz, yarın hesabınız kapanabilir, gölge ban yiyebilir ya da platform kapanabilir. Oysa e-mal listesi size aittir. Direkt olarak abonelerinizin mail kutusuna düşersiniz. Birçok ücretli ücretsiz e-mail bülten oluşturma aracı var. Substack, Linkedin bülteni, audecienful, convertkit gibi ücretli ve ücretsiz seçenekler ile bir alanda haftalık, aylık ya da zamanınız varsa günlük bültenler oluşturabilirsiniz. Bu yemek, gezi, iş dünyası, hobi, sanat, bu hafta dinlediğiniz şarkılar, kullandığınız uygulamalar, yeni teknolojiler, arabalar, dekorasyon önerileri gibi düşünebileceğiniz her başlıkta olabilir.

Son Cümleler

Umarım kendi işinizi kurma ve iş fikri bulma konusunda kafanızdaki soru işaretlerine, bekleyişiniz ve sermaye gerektiği düşüncesine bir neşter vura bilmişimdir. Herkes kendi bütçesine, planına, kapasitesine, tarzına göre bir iş kurar ve başlangıçlar farklıdır. Sadece doğru, seveceğiniz ve size uygun iş fikrini seçin, gerisi bir şekilde yoluna girecektir. Belki lüks bir ofiste değil mahalle arasında bir dükkanda, belki dükkanda değil evde başlarsınız ama bir şekilde başlamalısınız.

Unutmayın girişimcilik sıra dışı bir fikir bulmak değil, bir iş fikrini hayata geçirmektir. Sermayesiz iş kurulur mu, sermayesiz ne iş yapabilirim ya da şirket kurup ne yapabilirim gibi soruların cevapları aslında hep aynı; olduğun yerde ve sahip oldukların ile başla.

Paran aracın yok ise bilgisayarından üreterek başla, o da yoksa telefonunla başla, arayarak, yazarak başla. Satmak için havalı ofise, araca, kartvizite ihtiyacın yok. İhtiyacın olan o ürün veya hizmete talep edecek kişi ve kurumlara ulaşmak. Telefonlara arayarak, DM ile, mail ile otobüsle gidip ziyaret ederek fark etmez bir şekilde ulaş.

Sunacağın ürün veya hizmet başkasının olabilir, senin olabilir fark etmez . Sadece bi yerden başla.

Şöyle düşünüyorum, şunu yapacağım, şu marka, şu dükkan, şu ambalaj vs. onlara ilerde bakarsın. Bugün önce bir tane sat, satış varsa gelir var, gelir varsa ilerleme var.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.