Örnek E-ticaret İş Planı
İnternetten satış yapmak için kuracağınız e-ticaret sitesi girişiminiz için kullanabileceğiniz örnek e-ticaret iş planı ile şimdi iş fikrinizi hayata geçirmek daha kolay.
Her iş gibi internet girişimleri için de iş planı hazırlama çok önemlidir. Fiziki mağaza açmak kadar, belki de daha fazla ciddi yaklaşılması ve ön araştırması iyi yapılması gereken bir sektördür.
İnternetin yaygınlaştığı, özellikle mobil internet kullanımın artması sayesinde ve kampanya sitelerinin televizyon reklamları ile de bilinirliği artan internetten alış veriş yapmak artık günümüzün yeni trendi oldu. Başlangıç sermayesi ve şartları çok düşük girişimcilerin dahi hemen başlayabildiği bu yeni iş modelinde rekabet hızla artmakta. Her gün onlarca yeni e-ticaret sitesi internette kendine yer edinirken, onlarcası da kapanmakta.
Her gelen yeni girişim, satış yapabilmek, referans oluşturabilmek yada başlangıç için rekabeti sadece fiyat üzerinden değerlendirmekte ve fiyatlar sürekli aşağı çekilmekte. Daha ucuza satma yarışı, çoğu işletmeyi zarara götürmekte ve yılını tamamlamadan batan internet girişimleri ile karşılaşmaktayız. Bu nedenle, işe başlamadan önce bir e-ticaret iş planı ile stratejinizi, nasıl başlayıp, işinizi nasıl büyüteceğinizi, rekabeti fiyattan yana değil de ürün ve hizmet kalitesinden yana nasıl çekebileceğinizi, kimlerle nasıl çalışacağınızı, mobil ve dijital pazarlama yöntemleri yanında viral ve gerilla pazarlama tekniklerinden neleri yapabileceğinizi, ne kadar başlangıç bütçesi ve ne kadar internet reklamları bütçesine ihtiyaç duyacağınızı vb. bir çok detayı şimdiden geniş bir bakış açısı ile inceleyip projeksiyonlandırmanız çok faydanıza olacaktır.
Ülkemiz fiziki mağazacılık hizmetlerinde alışkanlık ve farkındalık düzeyi oluşmamış iş planı hazırlama kültürü maalesef, modern girişimcilerin e-ticaret deneyimleri içerisinde de yer bulamamaktadır. Oysa ki, daha başlamadan riskleri ve fırsatları değerlendirip, ileriye dönük bir projeksiyon oluşturup çizilen yol haritası size bu girişimcilik yolculuğunuzda yol gösterici bir rehber olmanın yanında işletmenizi kötü durumlara düşmeden ilerletmenizi ve adaptasyonu yüksek bir şirket kültürü oluşturmanıza yardımcı olur.
İster e-ticaret sitesi olsun isterse trendyol, n11 gibi bir online pazar yerinden satış veya Instagram butiği, Facebook mağazası vb. sosyal medya üzerinden internetten satış yapmak olsun hepsi e-ticaret kavramı içerisinde yer alır ve aynı şekil ve ciddiyetle ele alınması gerekir. Öncelikle hangi ürünü satacağımızı belirlemek ilk aşama olmalı. Yeni başlayanların bir ana ürün ve bu ürün ile aynı kategoride benzer ve tamamlayıcı ürünler ile başlaması çok önemli. Bu sizin o üründe uzmanlaşmanızı, marka olmanızı ve pazarı domine etmenizi sağlar. Bir sürü ürün eklemek, xml ürün listelemek sizi rekabette öne taşımayacağı gibi odaklanmanızı ve dikey bir kategoride ilerlemenizi zorlayarak dezavantaj oluşturacaktır.
Bu ürün seçiniz ve ardından o ürün için bilgilenme, okuma, araştırma, kimler nasıl satıyor bakarak pazar ve rekabet analizi, nasıl paketleyebilirim ve kargolayabilir sorularına cevap, hangi mecralarda satmalıyım, nasıl başlamalı ve nasıl ilerlemeliyim, ürünü nasıl tanıtmalıyım gibi pazarlama analizi çalışmalarını yaparak küçük notlar almalısınız.
Daha sonra aldığınız bu notlar ile iş fikrinizi ve girişimci olarak sizi anlatan bir şirket bölümü, pazarı ve rekabeti anlatan bir pazar araştırması bölümü, bu pazarda nasıl yer edineceğinizi detaylandıran bir pazarlama analizi bölümü, işletmenizi nasıl yöneteceğinizi anlatan yönetim bölümü ve bütün bu işleri yaparken önemli olan finansal tabloları(girişim, başlangıç, ekipman, ofis, işletme ve pazarlama gibi giderler) bölümlerini hazırlamalısınız. Bunları tamamladıktan sonra ise 1 yada 2 sayfadan oluşan tüm bu basamaklara dair kısa ama özetleyici bilgi içeren yönetici özeti bölümünü yazarak e-ticaret iş planı hazırlama işlemini tamamlamış olmaktasınız.