Pazar Lideri Yapacak 7 Girişimci Özelliği

Sürekli diğerlerinden önde çok az sayıda girişimci var. Onları ayıran girişimci özelliği nedir ki sürekli bir sonraki köşede ne olacağını, bir sonraki trendi yakalamayı yada onu oluşturmayı başararak pazar lideri olabiliyorlar.

Yatırımcıların kendilerine yatırım yapmak için can attığı başarılı girişimciler olarak anılıyorlar.

 Kuşkusuz Elon Musk bu listenin en üstünde yer alıyor. Elektrikli araç piyasasına yön veren Tesla, uzay taşımacılığı ile başlayıp Marsta koloniler oluşturmaya çalışan SpaceX, güneş enerjisi sektörüne farklı bir bakış getiren SolarCity gibi başarılı şirketlerin arkasındaki başarılı seri girişimci kendisi. Diğer taraftan Apple kurucusu Steve Jobs ve üstte fotoğrafı da yer alan Virgin şirketler gurubundan Richard Branson onu takip ediyor.

Kuşkusuz bu üç isim tüm dünyadaki tüm girişimci ve iş dünyası için en çok rol model alınan insanlar. Henüz ülkemizden çok büyük girişim hikayeleri çıkmadığı için, Türk girişimciler için yer rol model alınabilecek çok fazla idol olmasa da, yemek sepetinden Nevzat, Markafoniden Sina Afra, EdelKrone’dan Kadir Köymen, Alphan Manas gibi isimler takip edilebilir.

Gördüğünüz gibi bu başarılı girişimci listesi çok da uzun değil. Peki hangi girişimci özelliği birini diğerinden daha öne çıkarabilir? Kimse bir girişimciden sürekli haklı ve başarılı olmasını bekleyemez, yada her adımında ardından körü körüne gitmez. Ama girişimcileri pazar lideri olmaya aday yapacak ve başarılı olma ihtimallerini yükseltecek özellikler ise şöyle sıralanabilir.

  1. Kibir yapmadan kendilerine güvenleri tamdır. Başarılı girişimcilerin dobra oldukları, iş fikirleri ve projeleri hakkında açık oldukları ve bunlar konusunda sabit fikirli olduklarını görüyoruz. Söyledikleri şeyin peşinden koştukları, emek, zaman ve parayı yatırmaktan çekinmediklerini görüyoruz. Örneğin Steve Jobs’un hiç bir zaman başarısızlıklarından kaçındığı veya mazeret üretmediğini görüyoruz. Bir sonraki adım için risk almaktan çekinmediği konusunda ise bilgisayardan tüketim ürünlerine geçişini görüyoruz. Yeni ürün lansmanlarında ki tavrı ile de kendine ve işine olan öz güvenini açıkca görebilirsiniz.
  2. İnsan üstü bir enerji ve odaklanma ile çalışırlar. Hayatlarındaki en önemli şey girişimleridir ve onunla yatıp kalkarlar. Örneğin Elon Musk, ilk girişiminden bu yana haftada yüz saatin üzerinde çalışmaktadır. Steve Jobs’un odaklandığı tasarımlar o kendi sektörlerini yeniden tasarlamıştır. Aynı anda yüzlerce girişime sahip olan Richard Branson’un nasıl odaklandığı ve harcadığı efor kesinlikle çılgınca denebilecek miktarın çok üzerinde olup insan üstü bir performanstır.
  3. İşte başarı ama dünyayı daha iyi bir yer yapma gayreti ile birlikte. Başarılı girişimcilerin çoğunun vizyonlarında iş fikirlerini başarıya ulaştırmak ve para kazanmak yoktur. Onların vizyonu, bu iş fikri ile insanlığa değer katma, hayatlara dokunmak ve dünyayı daha güzel bir yer yapmaktır. Sosyal yönleri güçlüdür ve etrafındakilere ilham olurlar.
  4. Alanlarındaki en iyiler ile en iyi ekip ve networkü kurarlar. Tek bir mucit veya girişimci ortaya çok güzel bir ürün çıkarabilir, ama bir ekip çözüm üretip onu pazara sunar. Bu ekip üretim, pazarlama, finans, yazılım vb. kendi alanlarından en iyilerden oluşur ise sonuç da başarılı bir girişim olur.
  5. Limitler ve kısıtlamalar yoktur. Başarılı girişimci özelliği olarak, onlar bir fikrin fonksiyonelliği, tasarımı, özellikleri, kullanımı ve standartları konusunda kafalarında hiç bir limitleri yoktur. Başka ürünleri ve çözümleri referans almazlar. Onlar için bambaşka ve özgün bir şey ortaya koymak ve müşterilerin alışkanlıklarını baştan değiştirmek iç güdüsü durmadan çalışır.
  6. Sürekli öğrenme hevesi. Onlar için öğrenmek hayat boyu süren bir eğlencedir. Okulda yada kitaptan öğrenmek eski moda gelir. yaparak öğrenirler, yapandan öğrenirler, uzmanlara danışarak, internetten okuyarak, patent dosyalarını ve araştırma raporlarını okuyarak öğrenirler. Sürekli bilgiye ve fikirlere açtırlar. Yeni bir bilgi, taze bir fikir kadar onları heyecanlandıran başka bir şey yoktur.
  7. Sürekli hücum, piyasayı görelim, yarın düşünelim gibi pasif ve defansif bir anlayış onlara çok uzaktır. Onlar piyasayı, müşteri taleplerini, nakit akışını beklemeden sürekli hücum halinde girişimlerde bulunurlar.

Sonuç olarak, bir sonraki köşede yatan fırsatı görebilen başarılı girişimciler haftada 40 saatlik işlerinden haftada 100 saat çalışmak için kaçınmış kişilerdir. Onlar haklı olmaktan zevk almazlar, hatalar ve başarısızlıklarda bir derstir. Hedefe varmak değil, bu yolda olmak ve bu girişim yolunun kendisi bir keyiftir onlar için.

Girişim hocası olarak girişimcilere tavsiyem, iş fikirlerini hayata geçirmek ve başarılı olmak için kendilerine rol model edinsinler. Bu rol modellerin başarılı girişimci özelliği neler ise onları uygulasınlar ve kendi hayatlarına düstur edinsinler. Önce taklit ile yol alın, sonra zaman içerisinde kendi girişimci kişilik özellikleriniz zamanla gelişecektir.

4 thoughts on “Pazar Lideri Yapacak 7 Girişimci Özelliği

  • 25 Mayıs 2016 tarihinde, saat 22:57
    Permalink

    Ticari zeka bambaşka bir şey bu tamamen bir yetenektir. Okulda kimi sözelci kafadır kimi matematik kimi yazılımcı her insan yazılım yapamaz her insan matematik yapamaz bence de ticarette böyle bir şey…

    Yanıtla
  • 31 Mayıs 2016 tarihinde, saat 20:59
    Permalink

    Yönetici işleri doğru yapar, Lider doğru işler yapar atasözü geldi aklıma yazıyı okurken. Herkes yönetici olabilir, girişimlerde bulunabilir fakat liderlik vasıflarınız yoksa yükselme daha zor ve yavaş olur bence.

    Yanıtla
  • 13 Haziran 2016 tarihinde, saat 16:58
    Permalink

    Eğer gerçekten bir lideri takip etmek istiyorsanız Elon Musk’ı araştırın hayatını okuyun yaptığı girişimlerin hikayesini örnek alarak hayatınıza elon musk’tan ilham alarak yön verebilirsiniz.

    Yanıtla
  • 12 Kasım 2016 tarihinde, saat 00:25
    Permalink

    Girişimcilik gerçekten bir yetenektir. Fakat ortam ve imkanlarda çok önemli bir etken olduğu kanısındayım. Bu konu üzerine yüzlerce hatta binlerce makale yazılabilir. Ne girişimciler vardır aslında işe gitmekten başka şansı olmayan.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.