Yeni Girişimci ve Başarılı Bir Girişimin Sırları
Kendi işinizin patronu olmanın zamanı geldiğini düşünüyorsanız yada bir projeniz var veya birikimlerinizi kendi işletmeniz adına değerlendirmek istiyorsanız sizlerde birer girişimci adayısınız.
Peki girişimci kimdir? Başarılı bir girişimin yol haritası nasıl olmalı? Girişimci bu çetrefilli yolda ilerlerken nelere dikkat etmeli? KOSGEB ve diğer devlet destek, hibe ve kredilerinden nasıl yararlanılabilir? gibi sorulara yanıt bulmaya ve fikirler sunmaya çalışacağız. Girişimci; genel tanım olarak emek, para, zaman ve tecrübe unsurlarından en az birisini veya birkaçını ortaya koyarak, kendi fikrini hayata geçirmek için bir iş fikri ile yola çıkan kişidir.
Girişimcinin doğası gereği bir risk alması gerekir. Eğer bir işte çalışıyorsa belki bu işten ayrılması, daha önce kimsenin denemediği bir şey ise toplumsal eleştiri ile yüzleşmesi, gidip bir SGK’l işte çalışsana söylemlerine katlanabilmesi, uykusuz geceleri göze alabilmesi, bütün zamanını ve parasını girişimcilik yolunda harcamayı kabullenmesi, tekrar tekrar denemeye hazır olması, başarı kadar başarısızlığında mümkün olduğunu öngörmesi gibi bir çok etkeni göğüslemesi gerekir.
Bazen girişimcilik kendine bir market açmak olabilirken, bazen de bir ürün geliştirip onu piyasaya sunmak olabilir. Her iş alanı ve sektör kendi dinamiklerini barındırmakla birlikte, girişimci bir fark oluşturmak, yeni bir nefes olmak ve fark edilmek arzusu ile doludur. Bazen uzaktaki hedeflere odaklanmaktan önündeki küçük engelleri göremez. Bazen önündeki sorunlara o kadar odaklanmıştır ki, ileriye dönük fırsat ve tehditleri algılayamaz. İşte tüm bu olumsuzlukları aşmak için girişimcinin bir iş planına ihtiyacı vardır.
Bu iş planı girişimciye, iş fikrini olgunlaştırmasına yardımcı olmasının yanında pazarı, hedef müşterileri, müşteri isteklerini, satış ve üretimi, sunum süreçlerini, finansal planları, fırsat ve tehditleri daha işe başlamadan bir projeksiyon ile projelendirmesini sağlar. Bu sayede önceden yapacağı bir değerlendirme ile bu girişimin başarı potansiyeli üzerinde düşünme ve olumsuzluklarını önceden tahmin ederek başarılı olmayı garantilemeye yönelik planlamalar yapabilir.
Girişimcinin öncelikle ama öncelikle sorması gereken soru “yapabilir miyim?” değil “yapmalı mıyım?” olmalıdır. Fırsat maliyeti dediğimiz doneyi ortaya koyan bu “yapmalı mıyım?” sorusu ile bu girişim ile mevcut durum veya alternatifleri kıyaslayarak bir kanıya varmak mümkün olacaktır.
Elbette her kişi için fikri çok değerlidir. Özelliklede girişimci için iş fikri kendisine göre çok değerlidir. Peki ya bu iş fikri piyasa ve müşteri için ne kadar değerli? İşte bu sorunun cevabını bulmak için etrafınızdakilerle iş fikrinizi tartışmak, sektördekiler veya potansiyel müşteriler ile görüşmeler yapmak ve işin uzmanlarından destek alıp fikir edinmek çok faydalı olacaktır.
İşte bu saydıklarımız ışığında bir yeni girişimci yada girişimci adayı olarak sizler öncelikle iş fikrinizi bir iş planı ile olgunlaştırmalı, detaylı bir çalışma yapmalısınız. Bu süre en az 1 hafta, işinize göre 1 veya 2 ayı kapsayan yoğun bir süre olabilir. Bu süre zarfında işinizle ilgili tüm soru, fikir, fırsat, tehdit ve öngörüleri not alarak çalışın. Ülkemizde yeni açılan işletmelerin %40’ı ilk altı ayda işyerlerini kapatmaktadır. Piyasada kendileri için “çerez girişimci” denilen bu kişilerden olmamak ve yarı yolda tıkanmamak için baştan detaylı bir planlama için emek ve zaman ayırın. Unutmayın bu zaman asla kayıp değildir, yada bu birkaç haftalık çalışma sırasında hiç bir fırsat uçup gitmez.
Ayrıca insanlarla konuşun, girişiminize konu olan sektörle ilgili sürekli gelişen bir network oluşturun. Başkalarına iş fikrinizi anlatmaktan çekinmeyin. Yapacağınız işle ilgili sürekli okuyun, Google amcanın tüm nimetlerinden faydalanın, özellikle İngilizceniz var ise yabancı kaynaklardan ilgili alandaki trendleri takip edin. Unutmayın, henüz yolun başındasınız.